IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели са против данък "вредни храни", обещават подкрепа за спорта

Предприятия предупреждават, че ще преразгледат инвестиционната си политика

15:51 | 27.10.15 г. 1
Работодатели са против данък "вредни храни", обещават подкрепа за спорта

Работодатели от хранително-вкусовата промишленост декларират, че са готови да подкрепят спортни събития и изграждането на физкултури салони в училищата, но са категорично против предложения от здравното министерство данък „Обществено здраве“.

Това се казва в становище на БСК, изпратено до министър-председателя, държавни институции и медиите. Организацията настоява Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа проекта на Закон за данък върху общественото здраве по време на предстоящото заседание на 29 октомври. 

В позицията се посочва, че хранително-вкусовата промишленост застава твърдо против идеята за данъка. Според работодателите от сектора той ще доведе до драстично вдигане на цените без здравен резултат. Предприятията предупреждават, че може да обмислят евентуално преструктуриране и да ревизират цялостната си инвестиционна политика.

Бизнесът твърди, че българите са с най-нисък калориен прием и с един от най-ниските индекси на телесна маса в ЕС. В позицията се настоява, че проблемите на хората с наднормено тегло, включително на децата, са следствие от неактивния начин на живот. 

„Няма нито едно научно изследване, което да доказва, че консумацията на определени храни, включително напитки самостоятелно води до затлъстяване и наднормено тегло“, твърдят работодателите.

Те изтъкват, че българското потребление на включените в обхвата на данъка храни е в пъти по-ниско от това в страни, които експериментираха с въвеждането на данъка.

Привеждат се аргументи, че след 1999 г. се увеличава значително потреблението на храни, които могат да се смятат за по-здравословни.

Ако се обложат предлаганите съставки на храни и напитки, ще се ограничи незначителна част от общото потребление: на солта – около 1%, на захарта – около 6%, на напитките – около 3%, се казва в позицията.

Там се допълва, че ефект за повишаване на приходите в бюджета няма да има, ще последва заместващ внос (около 15%), свиване на данъчно наблюдаваните обороти (около 9%) и увеличаване на дела на сивата икономика.

Прогнозират се фалити на малки и средни предприятия, съкращения на минимум 4300 работни места, 27,4 млн. лв. по-малко приходи от ДДФЛ и осигуровки, 80-90 млн. лв. по-малко ДДС и намаление на прихода от корпоративния данък.

Предприятията от ХВП декларират, че са готови да се включат ефективно в национални инициативи, в програми за подобряване на общественото здраве, за профилактика на наднорменото тегло и на социално-значими заболявания.

Те твърдят, че имат желание да се ангажират реклама на обществено-здравни послания; да организират масови мероприятия за физическа активност и спорт; да участват заедно с министерствата на образованието, на здравеопазването и на спорта в общ европейски проект за изграждането на висококачествена инфраструктура за училищен и масов спорт.

В случай че данък „обществено здраве“ се приеме, представителите на индустрията ще потърсят правата си пред европейските институции, казват работодателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още