IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама определи атентатите в Париж като нападение над цивилизования свят

На срещата на Г-20 американският президент обеща удвояване на усилията за елиминиране на ИД

16:14 | 15.11.15 г. 9
<p>
	Лидерите на Г-20 се срещат в Анталия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Г-20 се срещат в Анталия. Снимка: Ройтерс

Американският президент Барак Обама определи убийствата в Париж, за които "Ислямска държава" (ИД) пое отговорност, като нападение над цивилизования свят и заяви, че САЩ ще работят с Франция за намиране на отговорните и предаването им на съда, предаде Ройтерс.

„Както казахме на президента Оланд и на френския народ, а сигурен съм и всеки друг е направил, ние сме солидарни и ги подкрепяме в преследването и намирането на извършителите на това престъпление и даването им под съд“, каза Обама на съвместна пресконференция с турския президент Реджеп Таип Ердоган преди срещата на върха на Г-20.

Американският президент осъди свързания с ИД двоен самоубийствен атентат в Анкара миналия месец след среща с Ердоган, на която двамата лидери обсъдиха конфликта в Сирия, усилията за затягане на контрола по турските граници и бежанската криза, засегнала Турция и Европа.

Както беше и при ужасните атаки, извършени в Анкара, убийството на невинни хора въз основа на изкривена идеология е нападение не само над Франция, не само над Турция, а е нападение над цивилизования свят, добави американският президент, имайки предвид двойния самоубийствен атентат в турската столица миналия месец.

Обама нарече Турция "силен партньор" на водената от САЩ коалиция, действаща срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

На откриването на срещата на Г-20 американският президент, цитиран от Франс прес и ДПА, обеща двойно по-големи усилия за елиминиране на групировката "Ислямска държава" след смъртоносните атентати в Париж, информира Dnes.bg.

"Ще удвоим усилията в работата си с останалите членове на коалицията, за да постигнем мирно решение в Сирия", отбеляза Барак Обама.

Той допълни, че САЩ и съюзниците също така работят за извършване на политически преход в Сирия, "който може да облекчи страданието на толкова много хора и да премахне средата, в която може да действа ИД".

За успешна борба с тероризма трябва да бъде увеличена заетостта сред младите хора, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган по време на заседание на работната група по труда и заетостта в рамките на Г-20, предаде ТАСС.

„Трябва да се изясни - оказват ли световните и финансови кръгове дължимата подкрепа в сферата на безработицата сред младите хора. Ако финансовият свят се занимава с това, то ние можем да пречупим гръбнака на тероризма. Аз подкрепям тази инициатива”, коментира той, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Ердоган отбеляза, че Турция е „постигнала сериозни резултати в сферата на увеличаването на минималната и средна работна заплата”.

„Ключово условие за ефективната икономика и успешна реализация на политиката по заетостта  е тесният социален диалог между работниците и работодателите. И аз се радвам, че на форума Г-20 това може да се направи”, коментира турският президент.

Турция в качеството на председател на „двадесетицата” отдели голямо внимание именно на проблема с ръста на младежката безработица в много страни по света. Анкара вижда тясна връзка между отсъствието на достатъчно работни места за младите хора и ръста на екстремистките настроения в обществата.

На пресконференция в началото на срещата на световните лидери от Г-20 генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че приветства възобновеното чувство на неотложност да се намери решение на гражданската война в Сирия след атаките в Париж, предаде Ройтерс. 

Отговорът срещу тероризма трябва да бъде силен, но винаги подвластен на закона и със зачитане на човешките права, каза той. Бан Ки-мун Русия и САЩ да засилят сътрудничеството по сирийската тема, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 18 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
13 ноември, като 11 септември!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 17 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Атентатите в Париж са върхът на всичко но има много по изтънчени убийства - http://***.youtube.com/watch?v=t3SlWqBDgsg,и съм събрал фактите - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443Мадлен Олбрайн казва ,че смъртта на 500 000 деца в Ирак си заслужава - в 3 минута е изказването/признанието/ на Олбрайн тук - http://***.dokumentalni.com/?p=1796САЩ признаха 2007год. ,че нападението на Ирак 2003год. е грешка?! ''Всяка година 10 милиона деца умират преди петия си рожден ден'' - http://profit.bg/news/10-stryaskashti-fakti-za-bednostta-po-sveta/nid-118343_picid-_page-2.htmlСпоред Световната здравна организация (СЗО), една трета от света е добре нахранена, една трета недохранена, а една трета - гладува'' - http://bezlogo.com/2014/08/настъпват-страховито-зли-години.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
ей смешен в статията се казва за безработицата а колкото до офшорките и сенчестата икономика имаш нещо за да се палиш или си много глупав ,и ще ти кажа ,че който участва в нея или офшорките са косвени убийци защото парите за здравеопазване и т.н. животоспасяващи лекарства и операции идват от бюджета а когато няма пари в него е следствие на сенчестата икономика и офшорките и т.н. естествено и кражбите през бюджета също са косвени убийства Писал съм ,че става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714 и ВАС го потвърди за здравеопазването - http://clubz.bg/19778-udar_pod_krysta_vas_otmeni_limitite_v_bolnicite_obnovena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 1
eboyanov
преди 8 години
е ти нали с есещаш че това е снимка, а снимката отразява само един миг от реалноста. другото е тази снимка може и да е от 5 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 0
eboyanov
преди 8 години
ти или си много зле, или си психично разстроен - къде в статията става дума за офшорки и безработица??? до кога разбирачите ще имат право на изява? такива коментари трябва да се трият, щом не са по темата, след 3ти *** коментар - да се изтрие потребителя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Радостно ухилени заради претрепаните 224 руснаци, не е ли смешно, след като и "ШАРЛИ ЕБДО" се посмя от сърце на тази смехория?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 1
deant
преди 8 години
американският президент обеща удвояване на усилията за елиминиране на ИД---ако умножиш 0 х 2 се получава пак 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
През 2008год. на срещата на Г-20 се заканиха да забранят офшорките които са нелоялна конкуренция защото - ''мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30% по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава - http://***.duma.bg/node/103003Както сенчестата икономика е нелоялна конкуренция така и офшорките като разликата е ,че офшорките са законниЩе го кажа кратко - мога да подържам безработицата до 3% столетия напред и ООН каза за една от мерките за намаляване на раб.време но това е за накрая ,и на стената на проф.д-р Боян Дуранкев съм обяснил всичко ,че може да има и 10% растеж но с това не се решава фундаменталният проблем защото устройството на свет.финан.иконом.система е грешно - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още