fallback

Висшият съдебен съвет уволни Румяна Ченалова заради случая "Белведере"

Съдията не се яви, за да бъде изслушана

16:31 | 19.11.15 г.

Висшият съдебен съвет наложи дисциплинарно уволнение на съдия Румяна Ченалова заради случая "Белведере".

Срещу нея бяха образувани няколко проверки и й беше повдигнато обвинение за документно престъпление.

Става дума за открита процедура по несъстоятелност срещу дъщерните дружества на "Белведере". Делото гледа съдия Румяна Ченалова, която избира за синдик Панайот Велков. 

Фирмите плащат дълговете си, но Ченалова лишава дъщерните компании на "Белведере" от правото да управляват имуществото си и го предоставя на синдика. Френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан дори заяви по случая, че в съдебната ни система има "гнили ябълки".

Прокуратурата вчера повдигна обвинение на съдийката заради делото за убийството пред дискотека "Соло".

През 2012 г. като съдия в Софийски градски съд и председател на състав в Наказателно отделение на СГС Ченалова не е изпратила частния протест на Софийската градска прокуратура срещу определение на СГС. Решението на СГС отменяло мярката "задържане под стража“ на подсъдимия Илиян Тодоров, обвинен по случая "Соло".

В частния протест е направено и искане за налагане на ограничителна мярка на Тодоров – забрана за напускане пределите на страната. През 2013 година в момента, в който присъдата на Илиян Тодоров беше потвърдена и от последната инстанция, стана ясно, че той не може да бъде открит, за да бъде отведен в затвора.

Днес се очакваше Ченалова да бъде изслушана от ВСС, но тя не се яви, предаде БТА.

На днешното си заседание съветът избра състава, който ще води дисциплинарното производство срещу бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева заради случая "Червеи".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 05.09.22 г.
fallback