IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеята за свиване на Шенген е опасна тенденция, смята Илияна Йотова

Европа все повече се огражда, заяви евродепутатът

11:22 | 20.11.15 г.
Идеята за свиване на Шенген е опасна тенденция, смята Илияна Йотова

Идеята за свиване на Шенгенското пространство, както се предлага от Холандия, е много опасна тенденция. Това каза пред bTV евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова.

Според нея удължаването на извънредното положение във Франция на 3 месеца означава, че френската граница ще бъде затворена и че все повече Европа се огражда. 

„Има вероятност, слушам колеги в ЕП, които са проводници на тази теза, че трябва да се затворят Шенгенските граници. Тоест страните членки на ЕС като България, Румъния и Хърватия да останат извън тази Шенгенска граница. Тогава риторично задаваме въпроса кой ще поеме огромната бежанска вълна“, попита Йотова.

Последната среща на Еврокомисията с балканските лидери не беше успешна, смята тя. Според нея квотите за разпределение на мигранти не са решение на въпроса.

„Терористите в Париж са европейски граждани, с европейски паспорти, дали с белгийски или френски печат, няма никакво значение“, допълни евродепутатът. Тя изтъкна, че липсва контрол, защото тези хора няколко пъти отиват до Сирия и се връщат в Европа и големият въпрос за сигурността на европейските граждани в момента звучи „със страшна сила“.

Всички са единодушни, че в периферията на Франция има друга държава – с друг език, а мизерията ги прави лесна плячка на радикални елементи. Училището и културата трябва да се върнат на тези места, иначе ситуацията ще стане доста по-тежка, допълни тя.

След като Илияна Йотова и нейни колеги напуснаха Изпълнителното бюро на БСП заради резултатите от местните избори, тя каза: „Хвърлянето на оставка не е изненада. И аз, и моите колеги казахме, че трябва да бъдат подадени оставки, защото БСП се срина. Никога за последните 20 години не сме оставали без нито един областен център“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още