IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът приветства облекчаването на режима за издаване на "синя карта"

Искането за ръст на обезщетения е популистко и несъстоятелно, каза Васил Велев

11:24 | 14.12.15 г. 4
Бизнесът приветства облекчаването на режима за издаване на "синя карта"

Бизнесът приветства облекчаването на режима за издаване на „синя карта” и облекчаване на достъпа на квалифицирани специалисти от трети страни до пазара на труда у нас. Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред БНР.

Коментарът му е по повод предстоящото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, където ще бъде обсъден Законът за трудовата миграция и трудовата мобилност, който урежда този въпрос. С проектозакона на правителството за трудовата миграция се предвижда облекчаване на режима за издаване на „синя карта”. Идеята е така да се намалят пречките за наемане на чуждестранни специалисти за някои сектори. 

Предвид демографската криза, засилената емиграция е важно да се осигурят условия и за имиграция за попълването на пазара на труда у нас, каза Велев. По думите му най-голям дефицит на кадри има в IT сферата, в машиностроенето и електротехниката, а те могат да бъдат осигурени основно от българската диаспора в чужбина, например от Украйна и Молдова, които лесно можем да интегрираме, коментира той.

Според него у нас има потенциал за наемането на 10 хиляди компютърни специалисти, които в момента образователната ни система не ги произвежда в този обем.

По думите му е малко вероятно бежанците да бъдат интегрирани на пазара на труда, тъй като повечето от тях могат да бъдат единствено нискоквалифицирани работници. Голямата част от тези мигранти не могат да пишат, единици са тези, от които имаме потребност, каза Велев. "Ние трябва да работим за привличане на кадри на нашия пазар на труда, от които имаме потребност", допълни той.

От АИКБ обаче са против поставеното условие наемането на чужденци да се извършва при възнаграждение минимум три пъти над средното за страната.

Според Васил Велев така „едва ли не ние признаваме, че нашите работници и служители и висококвалифицираните ни специалисти се трудят три пъти по-неефективно от тези, които ще внесем".

"Това е един праг, който е безсмислен, който ограничава достъпа, затруднява наемането на такива работници и обезсмисля нормата. Европейската норма е 1,5 пъти, т.е ние удвояваме този праг. Не е ясно защо”, допълни той.

На фона на бюджетния дефицит в последните години, поемането на нови дългове и анемичния ръст на икономиката искането за ръст на социални плащания е „абсолютно популистко и несъстоятелно”, коментира Васил Велев по отношение на другите две предложения, които ще разгледа Тристранният съвет днес - за обвързване на обезщетението за майчинство през втората година с минималната работна заплата и увеличаването на платения отпуск.

Платеното майчинство в България е най-дългото в цяла Европа, аргументира се той.

„Очевидно това предложение е напълно несъстоятелно. То може да се сравнява само с такива предложения, като например да се увеличат 20-те заплати за пенсиониращите се в МВР на 30. Тук имаме прекомерна щедрост на хала, на който се намираме”, смята Велев.

Той твърди, че същото важи до голяма степен и за другото предложение - за увеличаване на платения отпуск с 25%. Трябва да е ясно, че едно такова решение би довело веднага до намаляване на брутния вътрешен продукт, на производителността, на заплатите на хората със средно 2,5%, каза Велев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 8 години
http://dazeinfo.com/2015/04/29/freelancers-***-charges-india-per-hour-male-female-report - това за програмисти.Малко отгоре са минималните ставки за инженери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Тоя тук дали си дава сметка че никой не се натиска да ходи в Б-стан? Дори индийците :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
IQ96
преди 8 години
едва ли не ние признаваме, че нашите работници и служители и висококвалифицираните ни специалисти се трудят три пъти по-неефективно от тези, които ще внесем".Ми то си е така.Законодателят си казва в прав ред какво мисли за избралите го!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Бизнесът ще получи подобни облекчения, но на кукуво лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още