IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Социалистите започват преговори за вот срещу кабинета

БСП ще търси подкрепа от всички парламентарни групи

15:06 | 17.12.15 г.
Социалистите започват преговори за вот срещу кабинета

БСП обяви, че започва преговори за вот на недоверие срещу кабинета.  Социалистите ще търсят подкрепа от всички парламентарни групи и от независимите депутати.

Темата ще бъде уточнена по време на разговорите, мотиви ще се търсят в почти всички сектори на управлението, включително и протестите. Това стана ясно от декларация на БСП, прочетена от говорителя на левицата Атанас Мерджанов. С вота социалистите ще искат да стане ясно и кой е в мнозинството и кой е опозиция.

"Пазарлъкът, на който, сме свидетели, е недопустим за една демокрация. Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството все едно става дума за някаква квартална кръчма", каза Мерджанов. Той иронизира Реформаторския блок, който има двама председатели - един с управляващите, а другият - в опозиция.

"Ще е честно в настоящата обстановка премиерът да препотвърди легитимността на сегашното правителство, за да стане ясно на българските граждани кой кой е", каза говорителят на червените.

Мерджанов обяви, че кабинетът се е провалил в предизборното си обещание - гаранцията за стабилност. "След като активно участваше в дестабилизиране на кабинета на Орешарски, ГЕРБ обеща, че ще настъпи стабилност. Но настъпи ли?", попита социалистът.

Той припомни многото протести - на синдикати и работодатели, на полицаи, надзирателите, съдиите, музейните работници и др.

"На тази реалност се отговаряше с цинизъм, с отсъствие на министрите от парламентарния контрол, с изказвания за поршета, с разсъждения за ракия и сланина, за да се стигне до изявлението на Лиляна Павлова, която като същинска Мария-Антоанета обяви, че който няма пари за винетки, да не пътува", каза депутатът.

Мерджанов обясни, че с вота си ще дадат възможност на тези, които казват, че са опозиция, да го докажат. "От подкрепата ще съдим кой е опозиционер и кой скрита лимонка. Отворени сме за вашите предложения, уважаеми нови опозиционери", завърши словото си Мерджанов.

Четете още политически новини в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още