IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Я. Стоилов: Екатерина Захариева е подходящо предложение за правосъден министър*

То ще се опита да примири конкуриращи се и противопоставящи се групи в управлението, заяви депутатът от БСП

10:00 | 16.12.15 г. 1
Я. Стоилов: Екатерина Захариева е подходящо предложение за правосъден министър*

Предложението началникът на кабинета на президента Екатерина Захариева да поеме поста на правосъден министър изглежда подходящо, заяви по bTV Янаки Стоилов от „БСП лява България”.

Новината, че Екатерина Захариева ще бъде новият министър на правосъдието на мястото на подалия оставка Христо Иванов обяви официално в ефира на Bloomberg TV Bulgaria бившият министър на образованието и настоящ член на ДБГ Даниел Вълчев, който е участвал в преговорния процес.

Според Стоилов изборът на Захариева е подходящ, защото „ще се опита да примири в някаква степен тези конкуриращи се и противопоставящи се групи в управлението, да даде сигнали и вътре, и навън от страната, че виждате ли тази прословута съдебна промяна, която се направи с Конституцията, не е само комбинация, която трябва да внуши на българските граждани и на европейската комисия, че все пак в България нещо се прави”.

Реформаторският блок трябваше да бъде съуправляващ, в момента той се изявява като полууправляващ, една негова част се държи плътно до властта, а друга негова част се опитва, участвайки във властта, да се разграничи от нея. Но това не е станало по начин, по който да може да се каже, че една част е в опозиция, че тя вече не е от това цяло, допълни Стоилов.

ДСБ са критична част от управляващите, а не опозиция, каза още депутатът и попита как техните представители в изпълнителната власт, от които те не са се разграничили, продължават да участват в управлението на централно и на регионално ниво. „Малко хора тръгнаха след Радан Кънев, защото властта е по-сладка от това да бъдеш в опозиция, особено в страна като България, където властта не носи достатъчно отговорности, а носи повече облаги”, посочи левият депутат.

БСП ще гласува против конституционните промени днес, съобщи още Янаки Стоилов. И попита: „Какви са целите на тази прословута съдебна реформа – те би трябвало да са рязко намаляване на диктуваните и купените съдебни актове. Това означава да не бъдат под давление на политически фактори и да не бъдат в обслужване на частни и корпоративни интереси.

След Нова година БСП има основание в няколко области да внесе вот на недоверие, съобщи Янаки Стоилов. Той посочи секторите на здравеопазването, на енергетиката, трупането на дефицити и дългове. Наред с това Стоилов спомена като възможни теми за вот на недоверие това, че България не може да охранява своето въздушно пространство, както и замразените социални плащания. „Ние сме готови да разговаряме и с други парламентарни групи, ако те имат предпочитания към този кръг от теми, включително свързани с националната сигурност”, заяви депутатът.

Той призна, че е трудно да се тръгне към вот на недоверие, защото почти всички парламентарни групи са участвали в подкрепата на тези решения, които се атакуват сега. Стоилов уточни, че внасянето на вот на недоверие зависи от това дали „ние, заявявайки нашата политика, можем да намерим съмишленици сред другите парламентарни групи, затова можем да предложим такъв широк спектър от теми".

Пред БНТ депутатът от БСП - Лява България Чавдар Георгиев пък посочи, че правителството все още има парламентарна подкрепа - дори и с излизането на ДСБ, гласовете за коалицията са 136, а могат да разчитат и на подкрепата на ДПС. 

Той не вижда основание за предсрочни парламентарни избори, но посочи, че такива са възможни, ако има разколебаване на парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството. 

Чавдар Георгиев вижда две основания за свалянето на кабинета "Борисов 2" - антисоциалната политика и натрупването на голям държавен дълг, "който никой не знае за какво беше използван". "Хората не почувстваха никакво подобрение от това, че държавата задлъжня с 16 млрд.”, допълни той. 

* Допълнено с коментара на Чавдар Георгиев по темата за вота на недоверие към правителството

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 4
Setver
преди 8 години
Прав е г-н Стоилов, че г-жа Захариева е много добро попадение за министър на правосъдието. Тя има нужния опит, има образование, има дългогодишен стаж по етажите на властта, отделно се предполага, че ще успее да постигне консенсус относно съребната реформа която минат тези дни и се приеха важни промени.Успех и бляскава кариера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още