IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газификация плюс руска власт

Москва отново диктува правилата на газовата игра със заявката, че транзитът през Украйна може и да продължи

09:02 | 27.12.15 г. 49
<p>
	Снимка: <em>Газпром</em></p>

Снимка: Газпром

С подписването на споразумението за „Северен поток“ 2 обаче Москва вече има потенциала да извади от газовата игра и Украйна, и Турция. В проекта основен акционер е Газпром, а с по-малки дялове са E.On, Shell, OMV и BASF (с дъщерната си компания Wintershall) - с по 10%, както и френската Engie, бившата GdF Suez, която държи останалите 9%.

Въпросът е как Русия ще успее да реализира допълнителните 55 млрд. куб. метра годишно за клиентите си в Западна Европа и ще се лиши от втория си по големина европейски пазар - Турция. 

Плановете за новия газопровод не се възприемат еднозначно и сред държавите от ЕС – силни критики се чуват от Словакия, Полша, Унгария, Румъния и дори Италия, а комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович вече изказа своите опасения, че тръбите ще нарушат принципа на солидарността в общността.

В Брюксел засега изчакват с категоричната позиция и обещават равно третиране на всички енергийни проекти в общността. По думите на Доналд Туск след последния Европейски съвет за годината пък стана ясно, че лидерите на ЕС са приели всички енергийни проекти в общността да отговарят на европейското законодателство.

Самият Туск, който е един от авторите на идеята за Енергиен съюз и колективни покупки на енергия, пък смята, че "Северен поток" 2 не отговаря на целите в политиката на ЕС в областта на енергетиката. Той не ограничава зависимостта и не допринася за диверсификацията на доставките на природен газ, каза Туск, намеквайки за бъдещи главоболия за акционерите. 

Европейските тръби на газовата карта

Заради голямата зависимост на Европа от руските доставки на газ не е чудно, че още със заявката за спиране на „Южен поток“ започнаха да се появяват и идеи за нови газопроводи. Повечето са свързани със съществуващата инфраструктура и интерконектори, които да свържат газопреносните мрежи на държавите в ЕС. Така ще бъде преодоляна криза, свързана с прекъсване на доставките от страна на Русия. 

Пример в тази насока са Eastring и Вертикалният газов коридор. И двата проекта обаче са все още на съвсем ранен етап и през 2015 година нямаха видимо реално развитие.

За Eastring са определени само началните технически характеристики – тръбите трябва да започнат от словашката компресорна станция на границата с Украйна и да свършат до българо-турската граница, използвайки трасето на съществуващите тръбопроводи, където е възможно.

Именно тази възможност прави цената на газопровода приемлива – в рамките на около 750 млн. евро. За сравнение, разходите около „Южен поток“ надхвърляха 16 млрд. евро при последния преглед на проекта. 

За газопровода обаче тепърва предстоят задълбочени анализи за техническите, пазарните и икономическите аспекти.

Вертикалният газов коридор пък трябва да свърже газопреносните мрежи на Гърция, България и Румъния. Важна част от този план е реализацията на интерконектора IGB, чието окончателно инвестиционно решение най-накрая беше подписано в началото на декември.

Няколко европейски страни – Гърция, Сърбия, Македония и Унгария, пък разчертаха собствен газопровод – Tesla. Неговата реализация обаче е пряко свързана с „Турски поток“ и вероятно ще остане висящ и на хартия.

Окончателното решение за проекта ще бъде взето в началото на 2016 година, като на този етап очакванията са, че нужните средства за строителството на газопровода са между 4 и 5 млрд. евро. Реално участниците в проекта трудно могат да осигурят нужните средства.

Нови газови войни

Обтегнатите руско-турски отношения крият нов потенциален конфликт в газовата сфера. Този път между ЕС и Турция и за достъпа до алтернативите на руски газ. Анкара активно работи за по-бързата реализация на TANAP, по който трябва да получи газ от Каспийско море.

В момента плановете са по газопровода, който е част от Южния газов коридор на ЕС, да се пренасят към 16 млрд. куб. метра природен газ, от които 6 млрд. куб. метра ще бъдат насочени към турските потребители. Останалите количества ще бъдат насочени към Европа през Трансадриатическия газопровод (ТАР), който преминава през територията на Гърция. 

И така предпоставките за 2016 година, както и досега, са за горещи газови двубои, търсене на алтернативни трасета и източници. За добро или за лошо обаче и Европа е зависима от Русия, както и Русия зависи от Европа, за да реализира природния газ, който добива. Пресечната точка на интересите е винаги някъде там. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 8 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Фрау канцлерът заяви, че президентът на Украйна Порошенко едва ли не ежедневно се опитва да се свърже с нея, но практически е винаги в нетрезво състояние. Прес-секретарят Улрих Вилхелм добави, че екипът е престанал да свързва украинския президент с канцлера на Германия от октомври 2015 година именно заради неговото пагубно пристрастие, но звъненето на нетрезвия Петро Поршенко с настояване да го свържат с Ангела Меркел не спирало нито за ден."===Такива са любимците на Запада. Такъв им трябва и в Русия. Имаха го и Русия беше добра/Елцин/ . Сега изровиха един такъв /лика прилика/ и в Украйна и Украйна е "добрата". Чудя се дали и там няма след него да се пръкне някой Путин и да заговорят за Украински транзит на газ и власт. :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=Oj77s8TlfVQАмериканският конгресмен Линдън Ларуш: Извънредно излъчване: http://spodeli.eu/us-kongresmen-obrashtenie-kam-natsiyata-amerikantsi-vas-vi-predadohavideo-articles-4002.html Обръщение към цялата нация: "Американци, вас ви предадоха!" "Г-н Ларуш призовава към мобилизация на всички американци и европейци, в чиито глави е останал здрав ум и патриотична сила, да се обединят и веднъж за винаги да се справят в трансатлантическата еврейска финансова система в навечерието на новата 2016 година."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 15
dakl
преди 8 години
Ако има нещо безпорно в ситуацията със снабдяването с природен газ на Южна Европа е , че големият губещ в тази ситуация е България и то единствено по вина на собствените и власти.Второ, естествено е че Русия може да продължи транзита през днешната украинска територия , но единствено тогава когато или днешна Украйна ще прекрати съществуванието си като суверенна териториална единица, което в днешните условия е най възможната алтернатива , или когата на власт в Киев ще бъдат съвсем други хора със съвсем други политически виждания.Трето, 2015 година показа и доказа , че Европа вече практически не е субект в голямата шахматна геополитическа игра, че тя на практика е загубила суверинитета си и изцяло е подвластна на другите международни играчи, което е предпоставка да е и губещата страна в започналия вече конфликт за установяването на новата парадигма на световния ред в 21 век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 13
STRAHO
преди 8 години
Кой по дяволите е този който кара Европа да купува руски газ? Какъв им е проблема? Дали не е че руснаците не им го подаряват и са решили с война да си го вземат? Справка близкия изток. Ама, че смешна работа. Еми не го дават руснаците така. Имат и капацитета да се бранят въпреки, че са на брой поне десет пъти по малко като народ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
Кой по дяволите е този който кара Европа да купува руски газ? Какъв им е проблема? Дали не е че руснаците не им го подаряват и са решили с война да си го вземат? Справка близкия изток. Ама, че смешна работа. Еми не го дават руснаците така. Имат и капацитета да се бранят въпреки, че са на брой поне десет пъти по малко на брой като народ. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 14
STRAHO
преди 8 години
заглавие: Газификация плюс руска власт " -анализ .......заглавие: "Липса на газификация и американска власт" -анализ.....Четатели -сравнителен анализ...... ==:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 23 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 8 години
aldy, имат изградена не на цяло, но ще се справят. Проблемът им обаче е че с парите от европейските клиенти те субсидираха вътрешното потребление. Със сегашните цени на газта и нефта, нямат бъдеще. Но това не пречи да се бият в гърдите. Корабът потъва, те байряка спасяват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
Имам предвид, специално за "Южен поток".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
aldy
преди 8 години
"...Изградената вече инфраструктура за Южното направление пък в краен случай ще се използва за газификация на Краснодарския край..."Доколкото ми е известно, изградена инфраструктура оттатък Черното море няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
ing5rov
преди 8 години
Апропо , *** чиракувай оттатък в кукленото шоу на маранди...минимум три години...после ше видим .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още