IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписани са договорите за строежа на "Струма" между Благоевград и Крупник

Проектирането и строежа на участъка може да струва най-много 186 млн. лв.

16:12 | 30.12.15 г.
Подписани са договорите за строежа на "Струма" между Благоевград и Крупник

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството днес бяха подписани договорите за проектиране и строителство и за супервизия по проекта за изграждане на лот 3.1 от магистрала "Струма". Това е отсечката между Благоевград и Крупник, съобщиха от регионалното министерство.

Строителството трябва да започне през лятото на следващата година.

За изпълнител на проектирането и строителството на участъка след проведена обществена поръчка беше определено ДЗЗД "АМ СТРУМА 3.1". За изпълнител на супервизията е избрано ДЗЗД "СН АМ Струма лот 3.1".

Договорите бяха подписани от изпълнителния директор на Националната компания "Стратегически инфраструктурни проекти" Асен Антов и от представители на дружествата, определени за изпълнители по договорите.

Проектирането и строежа на участъка между Благоевград и Крупник може да струва най-много 186 млн. лева, а максималната сума за надзора е малко над 2 млн. лева.

„Решихме на принципа "не оставяй днешната работа за утре" да сключим точно днес този изключително важен договор за изграждането на магистрала "Струма", каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Най-тежкото предстои, досега беше документалната подготовка, сега трябва да работим активно следващата година и да се довърши проектирането, посочи още Павлова. По думите й е нужно сътрудничеството на кметовете в региона и на областния управител, за да се осъществят успешно отчуждителните процедури, защото те могат "да обърнат каруцата" и да забавят строителството. 

Относно подписания договор за строежа на участъка от магистрала "Струма" между Кресна и Сандански Павлова каза, че вече текат отчуждителните процедури, а строителството също трябва да започне през лятото на 2016 година.

„Сега сме в най-важната част от подготовката на 20-километровата отсечка през самото Кресненско дефиле”, каза още Павлова.

Тя каза, че в началото на 2016 г. предстоят обществени обсъждания по процедурата за ОПОС, след това ще проектът ще бъде подаден към ЕС, за да започне избор на изпълнител на вече избраното трасе, включващо тунели и мостове. Крайният срок на строителството на отсечката през дефилето е декември 2022 година, допълни Лиляна Павлова.

През октомври официално беше открит лот 2 от магистрала „Струма“ от Дупница до Благоевград, който е с обща дължина от 37 км.

През август пък беше завършен лот 4 от магистралата – до Кулата, който вече е в експлоатация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още