IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова агенция към агроминистерството ще заверява субсидиите за земеделие

Така ведомството на Десислава Танева решава проблема с многобройните провалени търгове за избор на одитор

10:53 | 04.01.16 г.
Нова агенция към агроминистерството ще заверява субсидиите за земеделие

Нова агенция към агроминистерството ще заверява евросубсидиите за фермерите. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за създаване на Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове”.

В съобщението се казва, че според еврорегламентите сертифициращият орган, който одитира разплатените евросредства за земеделие, може да е публичен или частен, определен от държавата членка. Когато е частен одиторски орган, изборът се прави чрез публична тръжна процедура.

Сертифициращият орган представя становище за годишния финансов отчет на Разплащателната агенция. Това е задължително условие на Европейската комисия за ползването на субсидиите. До момента Министерството на земеделието и храните (МЗХ) избираше одитор чрез търгове по Закона за обществените поръчки.

Но припомняме, че през 2014 г. след поредица от провалени търгове се наложи одиторът да бъде избран с пряко договаряне, за да не загуби България евросредствата за земеделие, платени за периода 16 октомври 2013 г. – 15 октомври 2014 г. Една от причините за провала на търговете беше липсата на капацитет в МЗХ, заяви докато беше служебен агроминистър Васил Грудев.

Проблемът се повтори и през 2015 г. - след обжалване и спиране на търга агроминистерството избра с договаряне без обявление одитор за периода 16 октомври 2014 г. – 15 октомври 2015 г.

В доклада към проекта за създаването на новата агенция се казва, че забавянето в бъдеще може да бъде избегнато, ако публичен орган прави сертификационен одит. Така според вносителите ще отпадне рискът от недопускането на неблагоприятни за страната последици, което означава загуба на европари.

Бъдещата Изпълнителна агенция „Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове” се планира да бъде второстепенен разпоредител с бюджет към агроминистъра.

Новата структура ще изпълнява функции на Сертифициращ орган за Разплащателната агенция за изплатени средства от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (EЗФРСР).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още