IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мария Габриел: Наивно е да смятаме, че можем да съхраним Шенген, какъвто е сега

Шенген не означава само свободно движение, а и е зона за сигурност, категорична е евродепутатът

09:59 | 06.01.16 г.
Мария Габриел: Наивно е да смятаме, че можем да съхраним Шенген, какъвто е сега

Наивно е да смятаме, че Шенгенското пространство може да бъде съхранено такова, каквото е в момента, коментира в ефира на БНТ евродепутатът Мария Габриел (ЕНП), член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи към ЕП.

За нея дебатът "Шенген - всичко или нищо" е измислен, а трябва да се говори за "подобрен Шенген, който запазва духа си".

Тя отчете още като пропуск, че досега се е гледало на Шенген единствено като зона на свободно движение. "Шенген е сигурност, означава контрол на външните граници", обясни тя.

Габриел защити идеята на ЕК да бъде създадена нова служба за граничен контрол, както и предложението за систематичен контрол на гражданите на държави от Шенген при напускане и влизане в зоната.

Според евродепутата позицията на България за членството в Шенген е адекватна. "Това е да не извива ръце в ситуация на криза, а много ясно и съвестно да изпълнява задачите си", допълни тя. Според Габриел България фактически е призната за външна граница на Шенген, но е нужно политическо решение за влизането ни в пространството.

По отношение на бежанската криза Габриел уточни, че държавите в ЕС трябва да спазват поетите ангажименти, да има систематизиран подход с ясни отговорности. "Тук можем да кажем, че България е една от страните, които се справят положително със ситуацията", каза още тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още