IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България дава 250 хил. евро за справянето с бежанската криза в Европа

ЕК направи преглед на изпълнението на ангажиментите, които страните от ЕС приеха за решаването на проблема

18:32 | 04.01.16 г. 8
България дава 250 хил. евро за справянето с бежанската криза в Европа

България е потвърдила ангажиментите си за финансиране на някои от мерките за справянето с бежанската криза в Европа. Прегледът на изпълнението на одобрените на Европейските съвети от последните месеци дейности показва, че сумата, която страната ни ще задели, е общо 250 хил. евро.

Те са разпределени по няколко фонда – за намаляването на имигрантите от Африка (50 хил. евро), в подкрепа на Сирия (100 хил. евро), както и още 100 хил. евро по програми, които са били обявени преди 23 септември 2015 г. – няколко програми на ООН.

От прегледа на ЕК е видно, че най-много средства за справянето с бежанската криза в Европа отделя Великобритания. Страната е потвърдила своите ангажименти и ще отпусне 140 млн. евро за тази кауза, но повечето средства са по програми, започнали преди 23 септември м.г.  По фонда за Африка страната ще отпусне 3 млн. евро.

ЕК трябва да набере 1,8 млрд. евро по тази програма, като част от средствата ще бъдат отпуснати от страните членки, а останалите - от бюджета на Комисията. Всяка година ЕС отделя към 20 млрд. евро за икономическото развитие на Африка. 

Германия отпуска 108 млн. евро за справянето с бежанската вълна, а Франция – 106 млн. евро.

По отношение на ангажиментите по спешното преместване на бежанците страната ни не е приела нито един имигрант от Италия и Гърция, но е отговорила на призива на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) с един експерт.

Като цяло процедурата по преместване на бежанци не е особено активна. До този момент са преместени общо 272-ма бежанци от Гърция и Италия – съответно 82-ма и 190-ма. Бежанците, които трябва да напуснат лагерите в тези две страни и да бъдат настанени в друга европейска държава са 39,6 хил. от Италия и 66,4 хил. - от Гърция.

Релокацията на бежанците беше одобрена на заседанията на лидерите на ЕС на 14 септември и 22 септември. Тя беше яростно критикувана от редица членове на ЕС. В крайна сметка от прегледа на данните е видно, че най-много бежанци е приела Финландия – 87 от Италия и 24 от Гърция. Люксембург пък прие 30 бежанци от гръцките лагери.

По отношение на т.нар. „горещи“ точки, в които се приемат и регистрират бежанците в ЕС - вече функционират пет центъра в Италия и три в Гърция. В тях работят служители на Frontex, които помагат за регистрацията на бежанците, проверката на документите им и снемането на отпечатъци.

От септември държавите от ЕС вече започват и да връщат икономически имигранти. Най-често е отказвано убежище в Европа на бежанци от Косово, Нигерия, Албания и Пакистан, става ясно още от данните на Еврокомисията. 

Темата за бежанската криза, която обхвана Европа, можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Лично не одобрявам всичко казано от Иво Христов, а и водещият не е в класацията на "любими", но има за какво да се размишлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
А колко даде Европа на Турция?""'Доц.Иво Христов за световните кукловоди, Иво Христов е гост в предаването "Директно за икономиката" по телевизия СКАТ с водещ Григор Лилов, 16.11.2015 г.Темите включват войната в Сирия, Ислямска Държава, интересите на САЩ, Русия, Израел, Саудитска Арабия, Катар и Турция в Близкия изток, терористичните атентати в Париж, кризата с "бежанците" и цивилизационния облик на Европа след тяхното нашествие, защо "бежанците" избягват България, а преминават през Гърция, Македония към Германия, Турция на Ердоган, бъдещето на България с оглед на нейната геостратегическа позиция."""https://***.youtube.com/watch?v=V9IjcdX0YUQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Гейовете да не се срамуват тайно да мажат минуси...да заповядат за директно разясняване на случая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Аха...ами тогава , като "прогресивна личност" я пробвай да опишеш какво става в главата на осиновено от двама татковци дете , като ги гледа да се прегръщат у кревата ?! Сигур си задава въпроса дали е правилно тъй или не !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
Към хомосексуализъм не може да се подбужда, защо или си такъв или не си такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Ами ше ни светнеш ли , дали се полага пандела за такива дето подбуждат къмхомосексуализъм...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 6
MZ/X
преди 8 години
Рискуваш до 4 години затвор с подобни мнения! Чл. 162. (1) Който чрез слово, печат или други средства за масово осведомяване, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност, етническа принадлежност или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още