IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Захариева: Забавихме темпото на промените в съдебната система

Новият правосъден министър очаква критики в междинния доклад на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка

10:10 | 08.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Захариева: Забавихме темпото на промените в съдебната система

Голяма част от мерките по актуализираната стратегия за промени в съдебната система не са били придвижени и това ще бъде включено в доклада на Европейската комисия (ЕК) по Механизма за сътрудничество и проверка, смята правосъдният министър Екатерина Захариева. "Забавихме темпото", допълни още тя пред bTV.

Докладът е междинен и ще бъде публикуван на 27 януари.

Съдебната реформа е най-важната и очаквана от всички, коментира Захариева приоритетите си на новия пост, който заема. Тя посочи, че много от исканите от нейния предшественик Христо Иванов промени в Конституцията са били приети, а спорът е бил само във връзка с бройката на членовете на ВСС.

Сред важните аспекти на съдебната реформа са още и промяна в правилата на разследване, както и повишаване на квалификацията на работещите в съда и прокуратурата, каза още правосъдният министър.

"Целта на реформата е качествено правораздаване", категорична беше Захариева.

Тя коментира, че не е толкова важно къде се намира прокуратурата - към изпълнителната или към съдебната власт, но е нужна спешна реформа в тази институция и има изготвени предложения в тази насока от предишния министър Христо Иванов. "Мисля, че Конституцията в момента позволява да се извършат доста реформи и в съда, и в прокуратурата", допълни министърът.

Захариева посочи, че проблеми има в цялата съдебна система, но фокусът в последните месеци е паднал върху прокуратурата, защото тя е много централизирана институция. "Главният прокурор е шеф на всички прокурори, докато председателят на ВКС и председателят на ВАС не са шефове на всички съдии", каза тя и допълни, че структурата е различна.

Захариева беше категорична и че няма процедура по закон, чрез която Националната служба за охрана (НСО) да уведомява кого охранява и кого - не. Този коментар беше направен във връзка с твърденията на бившия вече председател на ДПС Лютви Местан за свалянето на охраната му за броени часове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още