IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нужна е рязка промяна в обучението на кадри според експерт

Липсват подготвени хора за аутсорсинг сектора, предупреждава Надя Василева

13:16 | 12.01.16 г.
Нужна е рязка промяна в обучението на кадри според експерт

Пазарът на труда е много динамичен и това е една от причините за феномена, при който работодатели не могат да намерят подходящите кадри при наличието на много икономически неактивни хора. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Надя Василева, консултант за подбор на персонал.

Тя обясни, че времето, в което се обучава един висшист е твърде дълго, тъй като за пет или шест години това, което е научено, вече не е атрактивно за пазара на труда.

Василева отчете тенденцията все повече работодатели да наемат хора, обучавайки ги на работното място. По думите на експерта работодателите все още са резервирани към обучаването на кадри не само заради липсата на финансиране, но и заради несигурността дали даден човек има желание да се развива в съответната сфера.

„Процесът започва от желанието на хората да правят дадено нещо, тогава ще имат и желанието да се обучават“, каза Василева. И напомни, че в момента по програми се обучават хора в дадени компетенции, без да сме сигурни, че те харесват това и дали искат да се развиват и работят в бъдеще.

Необходимо е да се направи рязка промяна в начина, по който се обучават хората – не само младите, смята Надя Василева.

Тя вижда проблем в липсата на кадри за аутсорсинг сектора, в който има глад за служители, но пазарът ни вече е изчерпан. Нуждата от владеенето на поне два чужди езика е голяма за този сектор, а тези специалисти у нас са малко, казва Василева.

Още от разговора вижте в Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още