IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Безработицата намалява, но има групи, които се маргинализират

1/3 от регистрираните безработни са с до основно образование, посочи социалният министър

21:38 | 22.01.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
Калфин: Безработицата намалява, но има групи, които се маргинализират

България е на второ място в ЕС по спад на безработицата през 2015 година, сочат данните на Евростат. Действително безработицата намалява, а насреща има и ръст на работните места, посочи пред БНТ социалният министър Ивайло Калфин.

Той беше категоричен обаче, че има големи групи, които се мергинализират, изключват от обществото. Причините са различни - част от хората не искат да работят, други нямат стимул, а трети не търсят работа в България, разчитайки на сезонна работа в съседни държави.

Опасното обаче е, че има все по-ясно очертаваща се група с ниско образование, която дори не се интересува от социални помощи и от всяко включване в държавата. "Обществото ни не бива да го допуска", заяви социалният министър.

Като друг проблем на трудовия ни пазар Калфин очерта и ниската квалификация на работната сила. Има голяма група неграмотни - от регистрираните безработни, които са малко над 300 хил. , около 1/3 са с до основно образование.

Много мерки могат да бъдат предприети за намаляване на този проблем. Една от тях е ранно влизане в детски градини, което ще социализира децата, а родителите им ще могат да се върнат на работа. Институциите трябва да се обединят за намаляването на неграмотните лица - чрез образователни програми, курсове за квалификация и дуалното обучение. 

Ивайло Калфин коментира и темата за работата без трудов договор. Според него дневните договори са извадили на светло сектор, който доскоро е бил изцяло в сивия сектор - като например брането на плодове.

"Един ден тези хора стигат до пенсия", посочи социалният министър и допълни, че осигуровките са влог в собствената книжка и човек ползва права след това.

По отношение на проблема с инвалидните пенсии, Калфин съобщи, че са готови мерките за ограничаването на злоупотребите при отпускането на този вид пенсии. Те са съгласувани със здравното министерство и ще бъдат оповестени през следващите дни. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
khao
преди 8 години
безработицата намалява, защото намалява работната сила .... така че не се хвали много, нищо не си направил ти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още