IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграцията е основна причина за демографския срив, според Калфин

Специалистите няма как да бъдат задържани с добри пожелания, отчете министърът

13:34 | 20.01.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Миграцията е основна причина за демографския срив, според Калфин

Една от причините за негативната демографска картина в България е  миграцията, при която много хора в  трудоспособна възраст напускат страната или пък отиват да учат в чужбина. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Във всички европейски страни тенденцията е за застаряване и за намаляване на населението, а като цяло по света страните с най-висока раждаемост са най-бедни. Ние в България обаче си имаме и специфични проблеми, уточни социалният министър. 

Според него е особено важно да се помага на работещите родители като се осигурят за всички деца ясли и  градини. Другият много голям проблем според него е свързан с родителите с деца с тежки увреждания. Там, каквото и да направим, е недостатъчно, отчита Калфин.

Той посочи, че в последните 10 години са удвоени услугите за деца с изграждането на дневни центрове и места за настаняване от семеен тип. Вече са затворени всички бивши общежития за деца с увреждания. Тези деца живеят или в приемни семейства, или в центрове от семеен тип. Има обаче нужда от още дневни центрове.

За да спрат младите хора да напускат страната, е необходимо да имат добри доходи и развитие, както и стандарт на живот, който да ги задържи в България, смята Калфин.

„Много настоявам за увеличаване на доходите и това ми е една от основните политики. Правителството има инструмент, свързан с минималната работна заплата. Тя значително се увеличи от 340 на 420 лева. България  е първа в Европа за миналата година по нарастване на доходите от заплата, но това все още е много недостатъчно“, каза той.

Социалният министър посочи, че според учени от БАН в страни със сходна картина хората започват да се връщат, когато държавите стигнат до 2/3 от средноевропейското развитие. България е  постигнала към момента 42-43%.

„Няма как с добри пожелания да задържиш един специалист, когато заплащането в Европа е много по-високо. В един отворен пазар трудно можем да задържаме хората. Това става само с подобряване условията в страната“, каза той.

Демографската картина според него може да се коригира и с превенция на социално значимите заболявания.

Факт е, че в България и доходите, и равнището на живот са едни от ниските в Европа, посочи социалният министър. Той заяви, че парите за помощи трудно ще се увеличат, докато плащаме едни от най-ниските данъци в света.

„Ако трябва действително да гледаме в другите държави, с които се сравняваме непрекъснато, трябва да стимулираме доходите от труд, а не доходите от социално подпомагане“, каза той.

Според него българската икономика не трябва да разчита да е конкурентна с евтин труд, а с инвестиции в енергийна ефективност, нови производства и иновации, за да се доближим до тези, с които се сравняваме непрекъснато – европейските страни. Калфин заяви, че един българин произвежда средно три пъти по-малко от един европеец, но не защото е мързелив, а заради липсата на иновации.

„Ако говорим защо напускат специалистите – целият бизнес и всички предприемачи казват „Търсим кадри“. Търсите кадри, само че трябва да си платите за тези кадри. Не може да плащаш никакви заплати и след това да се сърдиш, че не идват при теб кадрите, а отиват в чужбина. Таке че за мен аргументът за поддържане на ниски доходи в държавата е абсолютно несъстоятелен“, допълни той.

На въпрос дали би станал кандидат-президент на АБВ той отрече да има такива планове.  

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 0
george353
преди 8 години
В моя частен случай пък всичко е наопъки. Работя и живея по-добре в БГ отколкото когато бях в чужбина. Повечето ми приятели се върнаха, а тези които останаха не са много щастливи. Работя в ИТ сектора и условията тук са много добри. Познавам и финансисти, търговци, мениджъри, които също се справят повече от прилично. Може би за ниско квалифициран персонал най-добрият вариант е чужбина. Диплома, език, и опит вече не гарантират работа. Има и квалифицирани люде дето вече повече от година търсят работа в Германия и ги хранят от София. И това не са единични случаи. Съжалявам ако говоря тенденциозно, но го говоря от личен опит. Много е трудно и в повечето случаи не си заслужава. Много хора продават всичко, изпукват парите и почват каквато и да е работа от която печелят само работодателите. За компаниите това е страхотен източник на евтина работна ръка. Не трябва да релокират производствени мощности и подбиват местния пазар на труда, което съответно увеличава неприязънта към имигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
"...проблем ще е ако на 31 продължаваш да говориш същите небивалици."Веско , питай го той на колко е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
На фона на фактите изложени в долния пост у нас ВСЕ ОЩЕ има обсъждане дали пък не са им много високи доходите на робите!?!! Дали заслужават и това което получават!? :)))) Тия хора не са със всичкия си. Естествено е, че бягат хората като от война. Морят ги физически....като в голям концлагер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Доклад на ЕС: Дори работещите в България са под прага на бедността!Работата и получаването на заплата не гарантират спасение от бедността. Близо 70% от безработните българи, които са намерили работа, продължават да живеят в крайна бедност, сочи докладът на Европейската комисия Заетост и социално развитие за 2015 г."http://neutralen.com/doklad-na-es-dori-raboteshtite-v-balgariya-sa-pod-praga-na-bednostta/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
kane
преди 8 години
Императоре, как ще реагираш, ако разбереш че ром е бил твой пра, пра, пра, пра родител и че ти също носиш ромски гени?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Стига с тия ромове бе, още малко те ще са ти виновни за цената на горивата.Осъзнай се човек, не си наред с главата честно, обсебен си от натрапчиви мании
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Че не зависи от държавната политика съм съгласен. А защо мислиш, че те там си седят където са се родили, също не зная. Става въпрос и за възможности. Всеки се мести от дълбоката провинция към мегаполисите. У нас обаче, столицата ни е дълбока провинция на ЕС и хората се местят към мегаполисите, нормално. После, демографската картина у запада не е много по-цветуща, за това се вкарват турци, араби, кви се сетиш,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Калфин - а какво направи ти като социален министър, за да спреш миграцията? Докога ще повтаряш, че за белите деца пари за детски няма, а ще харчиш милиарди, за да развъждаш ромовете ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
добре приемам критиката за "бяга", идеята е важна а не годината в която се е ползвал термина, сега е емигрирам. а другото дето си написал е доста повърхностно(повечето причини важът и на запад, що се мести от германия в холандия ... еми да се пробва и щото не е пророк в Кьолн).. има го и този момент дето го пишеш де, но той не зависи от държавната политика и според мен се отнася да малцина от всичките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе няма млад :) И защо "бяга"? Бягаше се едно време, щото граничарите те гонеха, сега просто се преместваш.И накрая.. има и икономически, но според мен повечето не са. Отиваш за по-уреден живот, за да пробваш как е, защото у нас, ако си тук, значи си лузър, ако си отишъл "там" значи си успешен ( такова е мисленето, даже и тук в те тоя те форум), защото "никой не е пророк в собствения си град" и .. заради такива неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още