IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Миграцията е основна причина за демографския срив, според Калфин

Специалистите няма как да бъдат задържани с добри пожелания, отчете министърът

13:34 | 20.01.16 г. 29
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Миграцията е основна причина за демографския срив, според Калфин

Една от причините за негативната демографска картина в България е  миграцията, при която много хора в  трудоспособна възраст напускат страната или пък отиват да учат в чужбина. Това каза пред телевизия Bulgaria ON AIR Ивайло Калфин – вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

Във всички европейски страни тенденцията е за застаряване и за намаляване на населението, а като цяло по света страните с най-висока раждаемост са най-бедни. Ние в България обаче си имаме и специфични проблеми, уточни социалният министър. 

Според него е особено важно да се помага на работещите родители като се осигурят за всички деца ясли и  градини. Другият много голям проблем според него е свързан с родителите с деца с тежки увреждания. Там, каквото и да направим, е недостатъчно, отчита Калфин.

Той посочи, че в последните 10 години са удвоени услугите за деца с изграждането на дневни центрове и места за настаняване от семеен тип. Вече са затворени всички бивши общежития за деца с увреждания. Тези деца живеят или в приемни семейства, или в центрове от семеен тип. Има обаче нужда от още дневни центрове.

За да спрат младите хора да напускат страната, е необходимо да имат добри доходи и развитие, както и стандарт на живот, който да ги задържи в България, смята Калфин.

„Много настоявам за увеличаване на доходите и това ми е една от основните политики. Правителството има инструмент, свързан с минималната работна заплата. Тя значително се увеличи от 340 на 420 лева. България  е първа в Европа за миналата година по нарастване на доходите от заплата, но това все още е много недостатъчно“, каза той.

Социалният министър посочи, че според учени от БАН в страни със сходна картина хората започват да се връщат, когато държавите стигнат до 2/3 от средноевропейското развитие. България е  постигнала към момента 42-43%.

„Няма как с добри пожелания да задържиш един специалист, когато заплащането в Европа е много по-високо. В един отворен пазар трудно можем да задържаме хората. Това става само с подобряване условията в страната“, каза той.

Демографската картина според него може да се коригира и с превенция на социално значимите заболявания.

Факт е, че в България и доходите, и равнището на живот са едни от ниските в Европа, посочи социалният министър. Той заяви, че парите за помощи трудно ще се увеличат, докато плащаме едни от най-ниските данъци в света.

„Ако трябва действително да гледаме в другите държави, с които се сравняваме непрекъснато, трябва да стимулираме доходите от труд, а не доходите от социално подпомагане“, каза той.

Според него българската икономика не трябва да разчита да е конкурентна с евтин труд, а с инвестиции в енергийна ефективност, нови производства и иновации, за да се доближим до тези, с които се сравняваме непрекъснато – европейските страни. Калфин заяви, че един българин произвежда средно три пъти по-малко от един европеец, но не защото е мързелив, а заради липсата на иновации.

„Ако говорим защо напускат специалистите – целият бизнес и всички предприемачи казват „Търсим кадри“. Търсите кадри, само че трябва да си платите за тези кадри. Не може да плащаш никакви заплати и след това да се сърдиш, че не идват при теб кадрите, а отиват в чужбина. Таке че за мен аргументът за поддържане на ниски доходи в държавата е абсолютно несъстоятелен“, допълни той.

На въпрос дали би станал кандидат-президент на АБВ той отрече да има такива планове.  

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на Bulgaria  ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 14 rate down comment 1
khao
преди 8 години
голяма болка ми е това че хората с които израстнах и познавам вече не са тук ... и накрая ще стане така че в ню йорк и лондон имам повече познати от колкто в цяла България .... е кво да правя тук, да стоя сам ли ? Аз съм човек и искам да живея с хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 2
khao
преди 8 години
еми да .... аз съм от Видин, повече от половината ми приятели, съученици и роднини бегаха и им следя причините ... до 2004 бяха изцяло икономически, после до към 2008-9 имаше затишие заради лекия оптимизък покрай ЕС и вдигане на стандарта ни и сега се почнаха пак по други причини .... мъже на по 30-35 години, дето уж се бяга докато си млад, че било по лесно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 8 години
еми кво да правя, възпитан съм да помагам на по слабите,но си прав тук, на сила мога да ти взема, но насила не мога да ти дам ... или както се вика по нашия край :) то да е ... да ти го набия, а то акъл :):) но като за изпроводяк да ти подскажа малко, пък дано го запомниш. Първия признак на интелигентност е като имаш критична мисъл към своите изказвания и си готов да признаеш когато си сгрешил .. та като почне да се случва това с теб ще разбереш че на 21 си нямал нищо горе, което не е пробелм ... проблем ще е ако на 31 продължаваш да говориш същите небивалици
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 0
doba
преди 8 години
Khao, точно в десятката.Само човешки условия на живот биха върнали емигрантите обратно.Калфин, какво стана със семейното подоходно облагане?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Vesko94
преди 8 години
Xaxaxa. Запази своята помощ за себе си. Ще ти трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 8 години
именно за това ти помагаме бе, човек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 3
Vesko94
преди 8 години
Като нямаш в главата, как да го разбереш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 8 години
ето ти пример Веско, 5 реда си написал ... а кво си казал, нищо не се разбира :):)некой си доцент е казал нещо, за няква политическа система и изход , ама кво ... що ? статукво, качествен народ ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 8 години
разликата е голяма защото емигрират хора в репродуктива възраст .... раждаме но българчетата са с други националности. Та миграцията е основен проблем ... тя събира всички малки детайли дето не ни кефят в нашия живот... никой не бяга само щото едно нещо не е ОК, а заради куп неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 10
Vesko94
преди 8 години
Краят на сегашната политическата система ще дойде, ако в Европа се затворят границите и изведнъж се окаже, че планът за евакуация, както го определи един уважаван от мен доцент, вече не работи. Досега поддържаха статуквото, благодарение на това, че много качествен народ се изнесе навън, а тук останаха продажниците, мафиотите и неграмотниците, като немалка част от тях рушат нивото и на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още