IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП подготвя мотивите за вота на недоверие към кабинета

Консумацията на властта копае все по-голяма пропаст между хората и институциите, мнозинството е по-нестабилно от всякога, коментира лидерът на левицата

14:02 | 23.01.16 г.
БСП подготвя мотивите за вота на недоверие към кабинета

Работни групи на БСП и ДПС подготвят мотивите на вота на недоверие към правителството. Това каза пред журналисти лидерът на левицата Михаил Миков, цитиран от информационна агенция “Фокус”.

Днес се провежда заседанието на Националния съвет на БСП по повод предстоящия конгрес на партията.

„Започнахме консултация по вота на недоверие. Проведохме разговори с две политически групи, като очакваме и „Атака” да прояви интерес към консултациите. Уточнена беше и темата”, коментира Миков.

Той припомни, че следващият вот на недоверие към кабинета ще е заради здравеопазването. В четвъртък стана ясно, че към левицата се присъединява ДПС, очаква се и решението на парламентарната група на Българския демократичен център да се присъедини към вота. Вероятно решението на групата ще стане ясно в началото на следващата седмица.

Миков подчерта, че вотът на недоверие не трябва да се свързва само и единствено със скандала с ваксините. „Той е част от тази правителствена политика, която в бързи темпове унищожава здравеопазването в България, убива достъпа до здравеопазване, дори и на тези, които най-изрядно си плащат здравноосигурителните вноски”, коментира той.

Лидерът на “червените” коментира още, че консумацията на властта копае все по-голяма пропаст между хората и институциите. “Все по-малко хора вярват, че решенията се вземат от легитимните органи на държавата, а не с СМС-и, телефонни обаждания и приятелски вечери в едно или друго заведение”, посочи той.

„Все повече расте убеждението, че решенията се вземат в рамките на странни, извънконституционни формати. Така хората разбират, че все по-малко зависи от тях, след като органите, които избират, практически не могат да упражняват правомощията си според духа и разума на Конституцията и законите”, каза още лидерът на БСП.

Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога, но причините за това не са толкова политически, каза още лидерът на “червените”. Според него управляващата коалиция не се гради на политически принцип не представлява нищо повече от сделка за разпределение на власт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още