IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Каролев: Няма да има възраждане на „Химко“

Случаят излезе от ръцете на съдебната система, заяви съветникът на икономическия министър

11:02 | 26.01.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Владимир Каролев: Няма да има възраждане на „Химко“

Няма да има възраждане на „Химко“, заводът е неспасяем. Това коментира пред Нова телевизия съветникът на икономическия министър Божидар Лукарски Владимир Каролев по повод вчерашния скандал около фалиралия химически завод.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов поиска проверка на прокуратурата и ДАНС, след като представящ се за потенциален инвеститор бизнесмен на име Ян Аронов изпрати писмо до Министерския съвет, че му е искан подкуп за участие в търга за активите на „Химко“. Преди дни пък заводът бе купен от фирма, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски. 

Каролев коментира, че лично е посещавал преди години с потенциални инвеститори торовия завод и смята, че той и в миналото е бил неспасяем заради суровините и технологиите, които са от 60-те години.

„Със сигурност "Химко" няма да се възроди, каквито соцмечти излязоха през последните седмици“, беше категоричен той. И допълни, че фирмата на Ян Аронов ANJ Group Corp няма фирмен имейл и уебсайт.

„Случаят с „Химко“ излезе от ръцете на съдебната система и е в ръцете на синдиците. Имаше няколко открити търга. Единственото условие за участие е да бъде внесено капаро в специална сметка“, каза Каролев.

Той си обяснява сигнала за корупция така: „Те са имали идея да купят „Химко“, не са успели, сега вдигат шум. Очевидно е, че са имали интерес към завода, но не са се явявали на търговете. Трябвало е да дадат задатък и да участват“.

Севдалина Арнаудова, медиен съветник на кабинета, заяви категорично, че министър-председателят няма съветник с фамилия Богданов, както се посочва в сигнала на Ян Аронов. Тя попита кой сериозен американски инвеститор си регистрира фирмата на домашен адрес. И беше категорична, че „сигналът е съшит с бели конци“. 

Справка в Търговския регистър показва, че бизнесмен на име Ян Аронов е имал участие до лятото на 2015 г. в две български фирми – „Българска източна търговска компания“ ООД и „Би Инвест 2014“ ООД.

И в двете дружества Ян Аронов е бил съдружник с Юрий Литвиненко. Преди години пък бизнесмен с това име имаше претенции, че е мажоритарен собственик на врачанския торов завод, но през 2001 г. беше осъден в САЩ.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 3
data
преди 8 години
п.п. на локацията също нищо и няма - в центъра на държавата е , в средата на най големия зърнопроизводителен район в държавата . Демек хората който са го проектирали са мислили за разходите по транспорт на готовата продукция , а завода ползва тръбен газ - за него локацията е от не съществено значение . Обаче цената на газта определя 80 % от себестойността на уреята и ако нямаш евтин газ го дуxаш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 8 години
Проблема не е в технологията . Страните производителки на природен газ (Русия , Египет, Норвегия) извършиха вертикална интеграция на бизнеса с торове и реално никой друг не е конкурентен спрямо тях при производството им . Няма как да внасяш газ от Русия да я ползваш за суровина при производството на урея и да се конкурираш с Египет например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
khao
преди 8 години
нито технологията му е актуална, нито оборудването което сигурно даже го няма от 20 години :) тоя завод е за скрап, да не говорим че локацията му е супер куца, и врачани трябва да са *** (не че не са) зада го искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 1
data
преди 8 години
няма пуснат отново спрял химически завод . Те затова му е 24-часов цикъла . Спели всичко корозира за дни и до там .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 11
ert
преди 8 години
Няма как да се възроди завода и да заработи отново. Не че не е възможно, технологията и оборудването му е актуално, но просто не му е сега времето. По-добре ще излезе сметката да се ликвидира и да се нареже за оползотворяване.Така по-бързо ще се реализират ползите, отколкото да се наливат едни пари за рестартиране на завода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още