IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Нушева: Най-големи проблеми с корупцията у нас има при обществените поръчки

България е най-корумпираната държава в ЕС, показа доклад на Transparency International

10:38 | 28.01.16 г.
<p>
	Ваня Нушева. Снимка: <em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Ваня Нушева. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Най-съществени проблеми с корупцията у нас има при обществените поръчки, съобщи пред Bloomberg TV Bulgaria Ваня Нушева програмен директор на асоциация „Прозрачност без граници“. Според нея проблем остават неефективното управление на обществените ресурси и недостатъчните гаранции за контрол при управлението им.

Припомняме, че според доклад на Transparency International България е най-корумпираната страна в ЕС. Страната ни запазва 69-то място в класацията, в която участват 170 държави, показват данните на организацията. 

Нушева посочи, че докато останалите държави в ЕС, включително и тези от Централна и Източна Европа, подобряват стойностите на индексите си, България остава на едно място. Според нея тези резултати се дължат на липсата на последователна политическа воля от страна на трите власти, както и имитирането на реформи.

"По-добрият резултат на Румъния през последните години е в резултат на ефективните действия в правораздаването там", обяви тя.

Ако до преди 2-3 години България, Румъния и Гърция се намираха на една й съща позиция, то сега можем да видим, че тези държави се оттласкват от дъното на фона на данните за България.

Ваня Нушева посочи, че от ключово значение за справянето с корупцията у нас е упражняването на постоянен активен граждански контрол върху институциите. Трябва да има активен диалог и с представители на академичната общност, както и работещи институции, допълни тя.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още