IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орбан: София трябва да помисли дали да стане част от умиращия Шенген

Брюксел несправедливо държи България извън Шенгенската зона, смята унгарският премиер

11:57 | 29.01.16 г. 38
Орбан: София трябва да помисли дали да стане част от умиращия Шенген

Европейският съюз (ЕС) несправедливо държи България извън Шенген, но от своя страна София трябва добре да помисли дали да стане член на умираща организация. Това коментира унгарският премиер Виктор Орбан след среща с Бойко Борисов. Двамата са дискутирали широк кръг от въпроси, сред които бежанската криза, двустраннните отношения между двете страни и газовия хъб "Балкан".

За незабавно затваряне на европейските граници, докато не бъдат устроени пристигналите досега имигранти, призова отново премиерът Бойко Борисов. Той подчерта, че това е много по-честно и към самите имигранти, защото в момента те се пускат да преминават свободно, например през т.нар. Балкански коридор, а след това се депортират, защото не отговарят на критериите за предоставяне на убежище.

Орбан похвали усилията, които прави България по опазването на границите на ЕС. "Оказа се, че България с каквото се ангажира и го спазва", изтъкна той и допълни, че Брюксел прилага двояки мерки срещу страната.

Унгарският премиер обаче призова и София добре да помисли, ако бъде поканена в Шенген, дали иска да бъде част от "организация, която умира".

Орбан каза още, че все повече европейски държави не могат да защитят своите граждани. "Трябва да бъдат защитавани хората, не принципите", каза още той.

Освен по опазването на границите от нелегалните имигранти, българските власти са постигнали и голям напредък по ограничаване на контрабандата, смята още Орбан. Според него България е рекордьор през миналата година по приходи в хазната в следствие на пресичане на контрабандните канали.

За разлика от критиките, които България получи от няколко бизнесорганизации, унгарският бизнес е доволен от работата си в България. Виктор Орбан беше категоричен, че "фирмите оценяват България много добре и дават обратна връзка, че страната е сигурна, без политическа нестабилност и с еднозначни правила".

Виктор Орбан е поканил Бойко Борисов за участие в заседанието на Вишеградската четворка, планирано за 15 февруари в Прага, стана ясно още от думите на унгарския премиер пред журналисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 29 rate down comment 8
Mike Florida
преди 8 години
Ей КЪСОЧЕЛ! БВП на Унгария за 2015г. е нарастнал с 2,7%!Преди да плямпосваш глупости, вземи първо да провериш цифрите, КЪСОЧЕЛ!Голям упадък ги е налегнал, няма що! Ти преди всичко гледай собствента си интелектуална "немотия"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 36 rate down comment 8
Бате Пешо
преди 8 години
И тука се намери една калинка да критикува Орбан.Чудя се ще има ли поне една статия без НПО просташки коментари.За България май ще е по добре да участва в съюз между Полша Чехия Словакия Румъния Унгария Сърбия Хърватско Словения Македония.Орбан е истински политик и държавник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 28
Стоян Петров
преди 8 години
Голям, голям, колко да е голям? Изравни жизненото равнище на унгарците с нашето. Нямам комплекс че съм от малка нация, затова и съм наясно че "великани" като Борисов и Орбан само пречат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 36
misanthrope
преди 8 години
Не вярвам, че някой може да нарече Орбан адекватен. Орбан е краен популист с диктаторски наклонности. Като ходиш и играеш контра на ЕС, правейки се на умен и независим и приятел на Путин и не знам още какъв, регулираш валутни курсове и налагаш цензура, изпадаш в крайности, може и унгарските и българските (па и не само) късочели реднекове да те помислят за велик и да изкараш някой и друг мандат, но страната и хората ти си изпадат в изолация и си затъват в мизерията. Унгария делеше мегдан с Чехия като най-прогресивната източно-европейска страна, а днес стремглаво задминава България и Румъния по пътя към мрака и дъното. Кой унгарски бизнес? Една ОТП това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 3
data
преди 8 години
Както се видя - само управниците от източна Европа се държат адекватно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 2
contra2
преди 8 години
Това е точка в полза на нашия ББ - даже 2 точки. Едната е за добрата работа на нашите с унгарския бизнес, а другата за поканата ББ да участва в срещатана Вишеградската четворка. Не бива Б-я да е изолирана, както се опитват дани наложат евроатлантиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 7
Mike Florida
преди 8 години
Браво на Орбан! Велик мъж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 7
Mike Florida
преди 8 години
Браво на Орбан! Велик мъж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още