IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще обяви кандидата си за генерален секретар на ООН до дни

АИКБ призова официално да се издигне кандидатурата на Ирина Бокова и да се мобилизират всички ресурси в подкрепа на нейната кампания

15:52 | 09.02.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България ще обяви кандидата си за генерален секретар на ООН до дни, стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов. “В следващите дни ще изпратим писмо с номинация. Когато го изпратим, ще ви уведомим“, каза министърът пред репортери, пише Dnes.bg.

Коментарът му идва ден след като Кристалина Георгиева се отказа от надпреварата за поста. Вчера от Министерския съвет разпространиха информация, че еврокомисарят е обявила пред премиера Бойко Борисов, че остава в ЕК.

Преди дни Борисов обяви, че до края на март страната ни ще номинира своя човек за един от най-престижните постове в света.

Междувременно бизнесът призовава кандидатурата на Ирина Бокова да бъде издигната от компетентните държавни органи, да бъде представена по официален път, да се търси подкрепа и да се положат всички усилия този изключителен шанс за България да бъде реализиран. 

От Асоциацията на индустриалния капитал в България се обръщат към компетентните държавни институции с призив официално да се издигне кандидатурата на Бокова за генерален секретар на Организацията на обединените нации.

Според АИКБ незабавно следва да се предприемат необходимите действия в подкрепа на нейната кампания, като се мобилизират дипломатическите служби на държавата и съответните налични ресурси.

Следвайки принципа на ротацията в ООН, се очаква следващият генерален секретар на организацията да бъде излъчен от страните от групата на Източна Европа и за първи път това да бъде жена, припомня АИКБ. Авторитетна предварителна класация, извършена по обективна методология, отрежда първото място на Бокова със сериозна преднина пред останалите претенденти. Всъщност, тя е и единственият възможен кандидат от България с реални шансове, смятат от Асоциацията.

Мандатът й като генерален директор на световната Организация на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) изтича в края на 2017 г. През 2009 г. Бокова беше избрана за генерален директор на ЮНЕСКО със 166 гласа от Общото събрание на всички 193 страни-членки на ЮНЕСКО, като преодоля конкуренцията, включително и на тогавашния заместник-председател на Европейската комисия Бенита Фереро Валднер.

През 2013 г. беше преизбрана за втори мандат начело на организацията. В този период тя демонстрира дипломатически и управленчески умения от най-висока степен и се ползва с добра репутация пред Съвета за сигурност, изтъкват от АИКБ. Според асоциацията Бокова отговаря на всички изисквания за заемане на поста и притежава необходимите компетенции, дипломатически опит и лични качества.

Според работодателската организация тези обективни предпоставки представляват уникален шанс за повишаване на политическата тежест на България в световната дипломация. 

“Време е българското правителство официално да оповести кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН“, призова пък ВМРО в своя декларация. Според партията решението на Кристалина Георгиева да се фокусира върху отговорностите си в Европейската комисия е достойна позиция.

ВМРО бяха сред първите подкрепили Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. “Тя е кандидатура, която би могла да получи консенсусна подкрепа в глобален мащаб. Затова и шансът не бива да бъде пропускан. Това е уникална възможност, която страната ни идва ли ще получи в следващите 100 години“, мотивира се лидерът Красимир Каракачанов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 8 години
ако е това ще е странно - все пак само правителството може да издигне кандидатурата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Не, той отдавна е съгласен, но, както винаги, чака друг да поеме отговорността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
Боко най-накрая се усети че ще консолидира опозицията ако не подкрепи Бокова . Дълго време му беше нужно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Точно защото САЩ бойкотира ЮНЕСКО, Бокова си заслужава доверието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Това Паси да е зад кандидатурата на Бокова е странно, има нещо, което не знаем. Но дали с Бокова или без нея, засега ООН така или инче не обслужва интересите на народите в кой знае каква степен.Ако Бокова може да промени нещо в по-добра посока, дай боже, да бъде!По принцип съм за Бокова, изглежда разумна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
mapto
преди 8 години
Е, не било Америка, а било българският "бизнес". Червенеят се тези общественици в България. Толкова много се червенеят, че даже не забелязват колко безумна и обречена е претенцията им. Друго щеше да е, ако Бокова беше успяла да постигне нещо в ЮНЕСКО, а не само да създава нови конфликти. Дори само заради членството на Палестина и бойкота на САЩ, Бокова успя да изкара ЮНЕСКО от световната политика. Има шансове да я изберат, само ако реши да закрива ООН. Обаче ако има някаква реформа на ООН, тя ще е за орязване на правата на постоянните членки от Съвета за сигурност. А Путин за това на Бокова не
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
eboyanov
преди 8 години
опа моя грешка, моля да ме извините, изтриите и коментара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
eboyanov
преди 8 години
АИКБ??? подкрепя Бокова??? мен ли ме боли глава, или Америка тръгна да защитава болшевиките от нашата родина!!???? е това ако не е лицемерие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още