IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП оптимизира системата си за събиране на публични дългове

Системата показва размера на просрочията и всички предприети действия от данъчните за тяхното събиране

12:09 | 12.02.16 г.
НАП оптимизира системата си за събиране на публични дългове

Нова информационна система – „Събиране“, ще помага на Националната агенция за приходите (НАП) за по-бързото събиране на просрочените задължения към бюджета. Софтуерът функционира от 1 февруари и работи като уеб базирано приложение с централизирана база данни, съобщават от приходната агенция.

Системата обединява информацията за всички публични задължения на клиентите на НАП, както за данъци и  осигуровки, така и тези, предадени за събиране в Агенцията от други органи на изпълнителната и съдебната власт, включително и вземания на общините.

Освен точни данни за размера на просрочията, ще се администрират и всички предприети действия от данъчните за тяхното събиране. 

Софтуерът осигурява по-голяма бързина при издаване на документи, защото се спестяват много ръчни операции. В същото време са заложени различни автоматични функционалности и контроли, включително проследяване на срокове, последователност при извършване на определени действия и други.

Информационната система заменя ползването на три други програмни продукта и е във връзка с другите големи системи в НАП – системата за управление на приходите и информационните системи „Контрол“ и „Фискален контрол“.

Пълното автоматизиране на процесите по събиране на публичните дългове на гражданите и организациите ще доведе до по-голяма прозрачност и отчетност и ще повиши събираемостта на просрочените вземания, допълват от приходната агенция.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още