IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България все още не е въвела професионалната карта за работа в ЕС

Не са приети все още правилата и таксите, необходими за издаването на тези карти

14:20 | 15.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България все още не е въвела професионалната карта за работа в ЕС

България все още не е въвела Европейската професионална карта, която отваря врати за работа в Европейския съюз, съобщи телевизия Bulgaria ON AIR. Причината е, че страната не е приела правилата и таксите, които са необходими за издаването на тези карти.

Документът е едно от облекченията за работа в рамките на Общността. Българските медицински сестри, фармацевти, рехабилитатори, брокери на недвижими имоти или планински водачи все още не могат автоматично да докажат квалификацията си.

Професионалната карта представлява електронен сертификат. Тя съдържа лични данни, документи за квалификации, трудов стаж и ще се издава чрез попълване на специален формуляр онлайн. С новата професионална карта, признаването на квалификации ще става по-лесно, бързо и прозрачно. 

Отговорник за приемането на правилата е Националният център за информация и документация към Министерството на образованието и науката. Оттам обаче обясниха, че промените в Закона за професионалната квалификация трябва преди това да се съгласуват с ресорните министерства, към които са причислени професиите.

Сега за да се признаят професионалните квалификации например на българските планински водачи в чужбина, отнема време, разказва планинският водач Анастас Величков.

Повече от 15 години той организира преходи и помага на любителите да покоряват труднодостъпни върхове. От 3 години е сертифициран планински водач. Курсът за придобиване на опит и получаване на сертификат продължава 10 месеца. Дипломата се издава от съответния учебен център, лицензиран от просветното министерство.

Без професионалната карта той очаква изпращането на документите в чужбина и разглеждането им да отноме поне месец. С картата това би трябвало да става за  1-2 дни – колкото да се съберат документите, да бъдат сканирани и качени в профила.

В страната има близо 250 сертифицирани планински водачи, а голяма част от тях водят групи в чужбина.

Кога България ще въведе професионалната карта, все още няма яснота.

Вижте още във видеото:

Още видео материали можете да гледате в сайта на  Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още