IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Златев: Не може да има механично сравнение между България и Румъния

Няма дискриминация за България, но трябва да изпълним препоръките в докладите, давани от години, каза ръководителят на Представителството на ЕК у нас

10:01 | 17.02.16 г.
Огнян Златев: Не може да има механично сравнение между България и Румъния

Не може да бъде направено механично сравнение между България и Румъния, коментира в ефира на БНТ ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев. Неговите думи бяха в отговор на изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, направени след среща с румънския премиер Дачиан Чолош в началото на седмицата.

Юнкер заяви, че ако Букурещ се справя добре с реформите, ще бъде премахнато наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка.

Златев беше категоричен, че в думите на председателя на ЕК няма нищо ново. Премахването на механизма за България и Румъния е сред приоритетите на Комисията "Юнкер" в първия й мандат. Наблюдението беше въведено с договорите за присъединяване на двете държави в ЕС, защото беше преценено, че има пропуски в отделни сфери. 

Според Огнян Златев изказването на Юнкер не може да бъде разглеждано като дискриминация за България, но и отбеляза, че страната ни от години получава едни и същи забележки и препоръки в докладите по Механизма. Той препоръча на българското правителство да приключи нужните реформи, които са обект на наблюдение и препоръки. Това ще подобри бизнес климата и ще привлече нови инвеститори в страната, смята още Златев.

Ръководителят на Представителството на ЕК у нас направи и коментар във връзка с предстоящия Европейски съвет, чиято основна тема ще бъде бежанската криза.

Златев призна, че ЕС като съюз може и да не е бил добре подготвен за ситуацията, но от средата на миналата година се полагат "неимоверни усилия" за справянето с нея. "От гледна точка на ЕК правилното решение е да се намери единно решение", каза още той.

Той посочи и резултатите от няколко мерки за справяне с кризата - в Гърция и Италия вече са изградени нужните "горещи точки" и значително се повишава броят на регистрираните бежанци. По този начин те могат да бъдат следени, коментира още Златев.

За него има различен инструментариум, чрез който може да бъде намерено решение на бежанската криза, но решението трябва да бъде общо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още