IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермерите искат да се инвестира в превенция на градушки и наводнения

Зърнопроизводителите настояват да се подобри и пристанищната инфраструктура

14:41 | 18.02.16 г. 3
Фермерите искат да се инвестира в превенция на градушки и наводнения

Земеделските производители искат да се инвестира в превенция на градушки и наводнения. Едва 10 млн. дка от обработваемата земя в България е защитена от градушки. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria Мариела Йорданова, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).

„Имахме многократни срещи с администрацията и продължаваме да настояваме цялата площ на страната да бъде защитена от градушки, като ние сме готови да съдействаме по всякакъв начин. Бихме искали да се инвестира и в превенция на наводнения. Никой земеделец не е щастлив, ако трябва да иска компенсации за пропаднали площи“, заяви тя.

Мариела Йорданова посочи още, че браншът е експортно ориентиран и е необходимо да се подобри пристанищната инфраструктура. Сега по думите й голяма част от зърното се изнася през Румъния и „маржовете остават там“.

За блокираната граница с Гърция тя коментира, че гръцките фермери нарушават основните принципи на ЕС за свободно движение на стоки и хора. Брюксел трябва да изработи механизми, защото те посягат и на нашия хляб, настоя Йорданова. 

Що се отнася до последната реколта, тя каза, че са засети достатъчно площи с есенници, но необичайно топлото време през февруари провокирало вегетация. Опасяваме се, че посевите ще започнат да гладуват, тъй като заради Нитратната директива и добрите земеделски практики не можем да ги подхранваме преди 25 февруари, обясни зам.-председателят на НАЗ.

По думите ѝ размерът на площите с пролетници зависи от това какво ще бъде засято като екологично насочени площи, с които фермерите изпълняват зелените изисквания от пакета за директни субсидии.

От миналата година е в сила изискването 5% от площта на нивите да бъдат с екологична насоченост. Дали фермерите ще изберат протеинови култури или ще оставят земята под угар, зависи от резултатите от предишната година.

Тя отчете още, че цената на земята расте, увеличават се и рентите.

Що се отнася до новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 – 2020, представителят на НАЗ препоръча да се инвестира в проекти, които създават устойчив бизнес.

Тазгодишната кампания за заявяване на директни плащания, която започва от 1 март, ще бъде с нови изисквания – фермерите, както и миналата година, ще доказват правно основание за ползване на земите, но това ще става на географски принцип със специален слой в софтуера на службите по земеделие. Още не е ясно колко точно е направена системата и какви ще са индивидуалните казуси, смятат от НАЗ.

Вижте още във видеото

Още видео материали можете да видите в сайта на  Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
Alee
преди 8 години
Аре стига с това зърно! а какво правим с овошките, зеленчуците и другите култури, създаващи заетост в голяма част от БГ?! От зърното печелят малцина в страната, докато с другите неща се занимават доста повече хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още