IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

Ведомството е избрало четири банки за пласирането на облигациите

19:07 | 18.02.16 г. 70
Финансовото министерство планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от пазара.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, отбелязва информационната агенция.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Ройтерс, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

Рейтинговите агенции Fitch и Moody's оценяват България със съответно BBB- и Baa. S&P запази кредитния рейтинг на страната BB+, след като през 2014 г. го понижи заради банковата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
Колкото до Боцко - не е проблемът, че взема дълг! Грешката в предния му мандат беше, че не взема... хихи...Проблемът е, че дойде на власт с песен на уста за дълговете на Станишев и с гласовете на леш^перите, които дри^щиха по Орешарски, че загробвал внуците им с дългове... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 13 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Мда... За твое неудоволствие, Календалчето пак е доста прав... :)А принципно, вече в ЕС няма дясна държава - това по дифолт! ЕС не е десен проект, а точно наопаки! :)И аз като ясно дефиниран от тукашните наблюдатели левичар, ще ти кажа, че проблемът не е левият завой, а начинът на прилагане на концепцията! Не може държавата да се явява главен преразпределител, без да е собственик на средствата за производство на приходоносния продукт!!! Драмата в момента е разкрачената поза на държавата - поела е (поради еволюционна неизбежност) бремето на преразпределител, но не разполага със всички необходими приходни лостове, затова дефицитите ги пълни с кредити и съответно - дългове!Това е най-деструктивната и пагубна фаза на този преход от един обществено-икономическа форма на обществото към друга. Историята показва, че в такива моменти се е появявал някакъв катализатор на процеса - войни, революции... Натрупва се критична маса и - бум! После историците пишат - едиквоси спомогнало за едиквоси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 0
Чичо Манчо
преди 8 години
17.02.2016, Световната банка е предложила да финансира доизграждането на автомагистрала "Хемус", поръчката за която беше обявено от премиера, че се отменя. Това съобщи в ефира на БиТиВи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Министър Лили (в отговор на въпрос дали ще се възползват от предложеното от СБ финансиране): Но все пак това е заем и когато говорим за заеми, обществото е чувствително, така че ние трябва да се съобразим с бюджетната рамка за запазването на дефицита и не взимането на свръхнови заеми. От друга страна, ако наистина искаме да изградим добра инфраструктура, която е важна за икономиката, ще трябва да намерим баланс. Решението предстои...18.02.2016, REUTERS: България е избрала Citi, JP Morgan и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лв. Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от БВП, като ще останат и средства за ликвидни буфери... бла-бла-бла..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 8 години
п.п. БСП-то е дясна партия и затова загуби изборите :) Щото Бг е ЛЯВА държава , и не съм го измислил аз :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 8 години
Та да се върнем към темата - Боко провеждали лява политика или не ? Ако е ДА защо не го подкрепят левичарите у форума ? Защо няма аплаузи ? Щото ако не ви е ясно Боко за това печели изборите :) щото е левичар :) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 8 години
:) отклоняваме се НО за мен е важна чия е инициативата в дадена дейност - ако е държавна е лява , ако е частна е дясна . Твоя критерии е от гледна точка на кой е бенифициета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 12 rate down comment 3
comet
преди 8 години
Каквото в момента се случва е съпоставимо с падането ни под Османско робство, тези които взимат заеми (също приватизират/разпродават земята и благата ни) отварят вратите на крепостите на обществото ни (продават народа си в робство срещу сребърници и привилегировани службици в Банковата Империя завоевател)! Навлизаме в дълго и продължително робство, освобождаването от което как ще стане не мога да си представя, ... предполагам Майката Природа ще се намеси да помага, но как е над мен да си представя! Предполагам народът ни ще се опита да оцелее както са оцелявали предците ни, та успех и късмет всекиму да оцелее!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 6 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Корпоратизъм или корпоративизъм (на италиански: Corporativismo) е политико-икономическа доктрина, при която властта в държавата се съсредоточава в големи сдружения, наречени корпорации. Макар и зародил се по-рано, корпоратизмът за първи път е приложен във Фашистка Италия от Бенито Мусолини. Корпоратизмът идва в резултат на Голямата депресия, и почти повсеместно настъпилото свиване на икономиката. В икономически план той се изразява в обединение на всички профсъюзи и предприятия (съответно всички работници и собственици) от дадена област в една-единствена корпорация.Това е от уики, ама все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 7 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
оооо фашизмът е дясна идеология. Даже много дясна. Дясно и ляво са на икономическата ос. Тоталитаризъм(диктатура) и либертаризъм са политическата ос. Десният тоталитаризъм е фашизъм(корпоративизъм-по Мусолини).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 8 години
п.п. А фалшизма е лява идеология :) Кенсианството него намествай - то е друга бира .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още