IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

Ведомството е избрало четири банки за пласирането на облигациите

19:07 | 18.02.16 г. 70
Финансовото министерство планира близо 4 млрд. лева нов външен дълг

България е избрала Citi, JP Morgan Chase &Co и още две банки за пласирането на нова емисия облигации до 3,9 млрд. лева (2,2 млрд. евро), съобщава Ройтерс, като се позовава на източници от пазара.

Страната се нуждае от постъпленията, за да финансира дупката в бюджета, която се оценява на 2% от брутния вътрешен продукт (БВП), като ще останат и средства за ликвидни буфери заради стрес тестовете на банките през тази година, отбелязва информационната агенция.

Четирите банки ще организират една или няколко емисии облигации, посочват източниците на агенцията.

Финансовото министерство на България отказва коментар, но потвърждава в изявление за Ройтерс, че е предприело стъпки за осигуряване на възможността да изтегли нов външен дълг в рамките на средносрочната дългова програма и лимита от 3,9 млрд. лева.

Българското финансово министерство очаква съотношението на дълга към БВП да достигне 28% през тази година от 26,4% в края на 2015 г.

София набра от международните пазари 3,1 млрд. евро през март 2015 г. – най-голямата продажба на дълг, организирана от страната някога, отбелязва агенцията.

Рейтинговите агенции Fitch и Moody's оценяват България със съответно BBB- и Baa. S&P запази кредитния рейтинг на страната BB+, след като през 2014 г. го понижи заради банковата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

55
rate up comment 7 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Боцко е политически гарбидж - не ми е ясно как изобщо някой с политическа позиция може да му се кефи?! Това е човек без никакви политически убеждения, той няма идеология, той е един Тодор Живков. Той обаче На подсъзнателно ниво е обвързал собственото си оцеляване с това на държавата. Поради това може да се окаже доста ефективен, точно, защото не робува на политически традиции! Залега, снишава се, репчи се - всичко според зависи. Аз честно казано, уекинко започнах да го приемам малко по-сериозно, ама аз съм дърт и гледам нещата от различен ъгъл.Иначе и уевичари, и десничари има за какво да не му се кефят - доста сметки обърка, доста бизнес зачерни.... хахаха... Първият му мандат беше направо като бубонна чума за бизнеса... хаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 4 rate down comment 0
QUANTUM
преди 8 години
Гледам дискутирате тамата капитализъм срещу комунизъм. Влезте в Тубата и гледайте Наум Чомски, той говори по темата и говори верни неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 7 rate down comment 0
QUANTUM
преди 8 години
Е то 2 млрд. не е кой знае какво, но все пак е добре да кажат за какво ще се ползват парите. Още повече, че лихвите сега са толкова ниски, не е напълно глупаво да се взимат пари на такива нива на лихвите...Все пак, обаче при наличието на риск, парите да се изядат от други хора и дългът да остане на гърба на народа трабва да има информация...Уж имаше излишъци, а сега ще финансират дупки...Аз си мисля, че представянето на информация за дефицитите по държавните бюджети е доста подвеждаща мярка. Важно е да се гледа целият дефицит в държавата - общини държавни фирми и т.н. Ако насложим всички тези дефицити си мисля, че положението не е толкова розово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Проблема на дядати маркс е че той вижда конфликт в нарастването на производителността . Но и той кат всите оракули не е предвидил ръста в технологиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 2 rate down comment 0
tetris12
преди 8 години
Добре де, ще дават помощи на "електората" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 9 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 8 години
Не само в България! Колкото по-богата става една държава, толкова повече средства за преразпределение се натрупват. Колкото повече средства се преразпределят, толкова повече мераклии да ги получават се образуват. Колкото повече се множат бенефициентите от преразпределянето, толкова повече нараства масата от избиратели, поддържащи този модел и съответно - решаващи резултатите от изборите. Затова посланията и на десни, и на леви, са насочени към тази структуроопределяща за едно общество маса. Това е логика, дедукция, а не политическа проповед - да не ме обвиниш... Та... усещаш ли как всъщност протича еволюцията - точно както чичко Маркс го е предвидил - социализмът идва в най-развитите империалистически държави и то едновременно. Само дето не е познал начина - много му се е искало да стане по-бързичко, та е включил в схемата революцията. Но... С тази бежанска драма, дето не се знае накъде ще метастазира, и този вариант не е съвсем неактуален... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 2 rate down comment 4
data
преди 8 години
А и да не забравя - Въпросът ми е : ЩО левичарите не се кефят на Боцко а го плюят ? Кое е вярното - те не са левичари а лаладжии или Боцко не провежда лява политика а само така ми се струва ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 8 години
А иначе по повод дълговете на Боцко - ако това не е свързано с стратегията за излаз от Валутния борд ( през влизане в еврото ) е все едно да запушиш клапана на тенджера под налягане :) п.п. А теологичния спор ние с Календарския си го водим доста отдавна :) и не мож да кажеш кое е прав щот още света не е решил проблемите за който спорим :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 8 години
е Мави , та той следва иделога на соц партията ( другаря Лилов ) едно към едно : избори е Бг се печелят с дясна риторика и лява политика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 4 rate down comment 3
needtoknowmore
преди 8 години
Кажи модел на устойчивост където не само, че преразпределя, но е и собственик на фактора на производство - чудно ми е как ще определиш, кое трябва да е собствено и кое не защото, комунизъм 2.0 ще постигне същият резултат. В човешката история няма устойчив лява модел - разбира се, ако приемаш всички да са равни в мизерията за нещо устойчиво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още