IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се докладът за КТБ да бъде внесен в секретната секция на парламента

Докладът ще потвърди категорично изводите на парламентарната комисия – става дума за мащабна финансова измама, коментира проф. Валери Димитров

09:01 | 22.02.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Очаква се докладът за КТБ да бъде внесен в секретната секция на парламента

Докладът за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) се очаква да бъде внесен в секретната секция на парламента, предаде БНР.

Искането за оповестяването на данните от доклада на AlixPartners беше отправено в понеделник от финансовия министър Владислав Горанов. Въпреки че неговите съображения, че оповестяването на доклада може да увреди събирането на вземанията в КТБ, все още са напълно валидни, правителството предпочете народните представители да имат достъп до разкритията на фирмата, разследваща банкови фалити.

В петък премиерът Бойко Борисов съобщи, че очаква днес пълният текст на документа да бъде внесен в секретната секция на Народното събрание.

По думите на премиера от фирмата са казали, че в понеделник ще изпратят писмо, с което ще разрешат целият доклад да бъде оставен в секретната секция на парламента, до която всички 240 народни представители имат достъп.

„Полагаме усилия да го качим на сайта на Министерството на финансите, но за това нямаме разрешение все още“, коментира тогава Борисов.

Междувременно депутати от ДПС, сред които и Делян Пеевски, внесоха предложение за промени в законодателството, според които докладът може да бъде оповестен без предложенията за събирането на вземанията.

Докладът ще потвърди категорично изводите на парламентарната комисия – става дума за мащабна финансова измама, коментира тази сутрин пред БНР бившият председател на Сметната палата и преподавател по банково право проф. Валери Димитров.

Трябва да се установи дали има фирми, свързани с Делян Пеевски, заяви още Димитров. По думите му има обаче безспорни факти, че голяма част от фирмите-получатели на кредити са свързани с основния акционер на банката и той е кредитирал себе си с пари на вложители.

„Това е мащабно вътрешно кредитиране, което противоречи на законите и разумното банкерство”, коментира Димитров.

Банковият надзор се провали, категоричен е той. По думите му не може да проспиваш мащабна измама, всички индикатори за която са били налице. 

Димитров отбеляза още, че клаузата за конфиденциалност в договора за международното разследване е предвидена заради риска да не могат да се съберат активите в масата по несъстоятелността, защото тези, които искат да укрият активи, биха били облагодетелствани.

Точно 2 511 592,95 лв. пък събраха синдиците на КТБ от предприети от тях правни действия по осребряване на вземанията на банката в първата седмица на февруари. Това става ясно от седмичния отчет на Лазар Илиев, Ангел Донов и Кристи Маринова за периода 15 февруари-19 февруари, публикуван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ).

2 387 103,33 лв. са вземания от действащи финансови институции, 98 280,46 лв. - от падеж на държавни ценни книжа, 19 428,23 - от физически лица по дължими от тях кредити, а 6 780,93 лв. са вземания, класифицирани в графа „други“.

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Schroeder
преди 8 години
Да, крайно време е да покажат как точно бе окрадена К.Т.Б.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Стига с тая секретност с години ! Щом бъркате в народните пари - няма секретност, инак зад мащабната измама седи сам премиера!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още