IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Politico: България - най-враждебният вход за Европа

България е държавата с най-много насилие в ЕС по пътя на бежанците, пише изданието

18:06 | 29.02.16 г. 21
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Под водещите заглавия "Най-враждебният вход за Европа" и "Адът, наречен България" европейската редакция на американското издание Politico представя днес два репортажа, свързани с преминаването на мигрантите през нашата страна.

Репортажите са писани в сръбския Димитровград, където авторите са се срещнали с преминали през България мигранти. За някои Димитровград е мястото, където кошмарът приключва, пише специалният пратеник Ендрю Конъли. По неговите думи всекидневно иракчани, афганистанци и сирийци съобщават в местното полицейско управление за насилие, претърпяно при срещите им с българската полиция. Дори и половината от тези жалби да бяха основателни, това би означавало, че България е държавата с най-много насилие в ЕС по пътя на бежанците, коментира авторът.

Споменават се докладите на правозащитниците от Human Rights Watch и Amnesty, в които бе изразена загриженост за сигурността на мигрантите, преминаващи от Турция през България. Допълва се, че са били отправени обвинения за насилие, побой, удари с пистолети и палки, прогонвания, обири, незаконно задържане и дори убийства от българската полиция.

Пред читателите са представени Али и Ахмед, язиди от Ирак, чиито дрехи били изпокъсани при прескачането на оградата на българо-турската граница. Двамата разказват, че опитали четири пъти да преодолеят оградата и накрая успели, но били пресрещнати от полицията. По твърденията на двамата, полицаите стреляли във въздуха, насъскали срещу тях кучета, а след това ги били, претърсили дори бельото им и им взели телефоните и по 200 евро на човек.

Авторът обяснява, че каналджии от Истанбул продължават да прекарват по неколкостотин мигранти дневно през България, а нашата страна е първа в ЕС по броя на жалбите за претърпяно от мигрантите насилие. Отношението на българските власти е търпяно безмълвно.

Само на 330 километра от българо-сръбската граница, в Белград, мигрантите получават първия топъл прием по пътя си, пише авторът, който представя и снимки на щастливи мигранти на сръбска територия.

Във втория репортаж журналистът обяснява, че много от мигрантите предпочитат да пътуват по суша, въпреки че са предупредени какво може да им се случи в България, защото не искат да се издавят в Егейско море. Веднъж щом България е зад гърба им, мигрантите изпитват облекчение - преодолели са най-тежкото препятствие по пътя си, пише в статията. Иран и България са най-лошото, стрелят по нас на границата, заявяват цитираните мигранти.

В подобна обстановка равновесието между чувства и професионализъм е трудно, пише авторът. Той признава, че много иранци и пакистанци твърдят, че са афганистанци, а много иракчани заявяват, че са сирийци. Лъжат те в лицето, но това е разбираемо, защото се опасяват, че европейците ще подценят съдбата им, обобщава авторът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 61 rate down comment 2
daniorules
преди 8 години
На американското издание.... защо за бога не напишат как се минава границата Мексико - САЩ където се стреля общо взето на месо.... Нещо много двоен ми се вижда стандарта. Някак си повече емигранти по-слаба Европа по-добре за САЩ предполагам е напълно случайно ..............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 15
индианеца
преди 8 години
За съжаление много зли и сърдити хора бродят по тая земя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 53 rate down comment 3
trendline
преди 8 години
Ей пак сте сложили майка с деца. Сякаш 90% са само такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
От кога думата О р к и е цензурирана
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 62 rate down comment 3
vankata89
преди 8 години
Хахах. Идеално нека повече такива статии да има. Да знаят тези *** да не идват при нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 68 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Тия *** журналистите барабар с правозащитниците да пуснат една анкета в Мексико...като колко са гостоприемни американските гранични власт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 58 rate down comment 4
ABBA
преди 8 години
Абе лицемери, вие защо биете ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 59 rate down comment 3
pecan
преди 8 години
Да негостоприемни сме и не ни карайте всякакви диваци нека си стоят при вас гостоприемните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още