IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в готовност да реагира в случай на засилен бежански натиск

Изпълняваме ангажимента си към Европа, като пазим надеждно шенгенските граници, коментира премиерът Бойко Борисов

13:10 | 05.03.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Facebook</em></p>

Снимка: Facebook

България е в готовност да реагира в случай на засилен бежански натиск. Това е основният извод след края на съвместното учение на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната „Граница 2016“, което се проведе в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич и на което присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Изключително съм доволен, че за кратко време след промяната на закона (за отбраната и въоръжените сили на България – бел. ред.) - и тук благодаря на всички политически партии, които го подкрепиха, защото виждате, че армията си е армия - се получи много добра стиковка между МВР, нейните сили, Гранична полиция, жандармерия, нашите Военновъздушни сили и съответно бригадите, които са тук”, каза премиерът и добави, че около 400 души ще стоят на границата.

„Аз рядко хваля, но в случая политическото и професионалното ръководство на двете министерства заслужават поощрение”, посочи Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

„Най-лошият сценарий е понеделник в Брюксел отново да не излезем с решение”, посочи той по отношение на отварянето на Шенген отново и добави, че България изпълнява ангажимента си към Европа като пази надеждно шенгенските граници.

„Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите“, коментира още премиерът и призова да не се настройваме срещу бежанците.

„Най-опасната ситуация, който се проиграва, ще се проиграе още веднъж в Брюксел – възстановяването на Шенген", заяви Борисов и допълни, че още в понеделник ще иска гаранции, че Гърция и Турция "няма да изкарват пари от тая работа“.

„Днес проведохме Учение „Граница 2016”. Основната цел на учението беше в реална ситуация да видим разположението на силите – как се изпълняват основните задачи, и най-важното – как координираме усилията между армията, Националната полиция, Гранична полиция и жандармерията. Една ситуация, която е нова в момента, и оттук-нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо”, каза от своя страна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Можем „да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти“, каза още Бъчварова.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов оцени като „отлично“ взаимодействието с МВР, но подчерта, че „има какво да се върши“.

Във връзка с планираното съвместно учение „Граница 2016“ ГКПП – Кулата бе затворен в рамките на час. Пропускателният режим на граничния пункт е изцяло възстановен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Народът е казал в рядка кал да не се хвърля камък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Тцтц, непоносимо вербално замърсяване на форумната среда! Марширайте си тези, които са Ви възпитавали, колкото искате! Тук всеки има право на свобода на словото! Дори такива като Вас, за съжаление...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 10
khao
преди 8 години
ти си доказан измeкяр, няма кво да се обясняваш, марш в урал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 5
ing5rov
преди 8 години
Виж сега , работодателя...никъде в моите постове няма да видиш и една обидна дума за България. Пак повтарям хуля държавата и тия които я олицетворяват. А руската тема какво общо има с проблема който разискваме...или просто що да не се подърлим , ей тъй...За авторитета , за който толкоз ти се ще да се представиш , би следвало да прочиташ туй дето пишеш преди да постваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
novak li sam
преди 8 години
Кои шенгенски граници пазим?Да нямаме вече граничари на гръцка територия, сега ще им пратим и ГДБОП и ДАНС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 10
rover
преди 8 години
При мен родина и държава се застъпват като понятия. За теб СССР е родина, а ти може да живееш и тук, и там....не зная. Явно си потомък на дърводобивник в Коми и рускиня. Ама ти си знаеш. Не ми е приятно непрекъснато да хулиш България. През 19 и началото на 20 век нихилизмът е типично руска запазена марка. Ако не ти е приятна България я напусни, ако живееш тук. Ако живееш в СССР, то чий го дириш в български форум?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 20
data
преди 8 години
Ако нямаш сезал с радост ще услужа да знаеш :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 25
ing5rov
преди 8 години
Щото си е мое лично право кого да псувам...както и твое , на кого да ибрикчийстваш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 17
data
преди 8 години
Нихилизма в бг е достигнал идиoтски размери ! Няма държава или личност която да се оплюва от сутрин до вечер и да върви напред . Що просто като сте толкова нещастни да живеете в тая държава кротко не се самообесите ? Ще помогнете и на себе си и на околните
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 27
ing5rov
преди 8 години
Родината не е държавата ...или при тебе е едно и също ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още