IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е в готовност да реагира в случай на засилен бежански натиск

Изпълняваме ангажимента си към Европа, като пазим надеждно шенгенските граници, коментира премиерът Бойко Борисов

13:10 | 05.03.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Facebook</em></p>

Снимка: Facebook

България е в готовност да реагира в случай на засилен бежански натиск. Това е основният извод след края на съвместното учение на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната „Граница 2016“, което се проведе в зоната за отговорност на ГПУ-Петрич и на което присъстваха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„Изключително съм доволен, че за кратко време след промяната на закона (за отбраната и въоръжените сили на България – бел. ред.) - и тук благодаря на всички политически партии, които го подкрепиха, защото виждате, че армията си е армия - се получи много добра стиковка между МВР, нейните сили, Гранична полиция, жандармерия, нашите Военновъздушни сили и съответно бригадите, които са тук”, каза премиерът и добави, че около 400 души ще стоят на границата.

„Аз рядко хваля, но в случая политическото и професионалното ръководство на двете министерства заслужават поощрение”, посочи Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

„Най-лошият сценарий е понеделник в Брюксел отново да не излезем с решение”, посочи той по отношение на отварянето на Шенген отново и добави, че България изпълнява ангажимента си към Европа като пази надеждно шенгенските граници.

„Ако Гърция иска, мога да им пратя нашия ГДБОП и ДАНС и за един ден ще приключат с трафикантите“, коментира още премиерът и призова да не се настройваме срещу бежанците.

„Най-опасната ситуация, който се проиграва, ще се проиграе още веднъж в Брюксел – възстановяването на Шенген", заяви Борисов и допълни, че още в понеделник ще иска гаранции, че Гърция и Турция "няма да изкарват пари от тая работа“.

„Днес проведохме Учение „Граница 2016”. Основната цел на учението беше в реална ситуация да видим разположението на силите – как се изпълняват основните задачи, и най-важното – как координираме усилията между армията, Националната полиция, Гранична полиция и жандармерията. Една ситуация, която е нова в момента, и оттук-нататък трябва да развиваме умения, за да можем да действаме така синхронизирано, както е необходимо”, каза от своя страна вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова.

Можем „да гарантираме на българските граждани, че ние сме в пълна готовност да реагираме дори и при най-тежка ситуация за нелегално преминаване на българската граница от мигранти“, каза още Бъчварова.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов оцени като „отлично“ взаимодействието с МВР, но подчерта, че „има какво да се върши“.

Във връзка с планираното съвместно учение „Граница 2016“ ГКПП – Кулата бе затворен в рамките на час. Пропускателният режим на граничния пункт е изцяло възстановен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 36 rate down comment 15
data
преди 8 години
добре де , нужно ли е да плюете родината си от сутрин до вечер ? Ни от всички балкански държави наще политици ( може пак да си ги плюем от сутрин до вечер ) се справиха най-добре . Първи започнаха да изграждат огради и видео наблюдение , първи започнаха разговори с Турция и първи включиха армията, да не говорим че това с учението си е брилянтен ход (колкото и да е бутафорно ) .Самите бежанци казват - в бг полицията много бие за това не ходим там :) п.п. Боце , искрено ме разсмя с това за данс и мвр :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 29
fortiss
преди 8 години
Като се засилят към нас, какво ще направим? Ще осигурим поляни да се търкалят ли?Добре, че положението у нас е катастрофално и никой не ни предпочита пред съседните страни дори и за кратък престой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още