IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила за определяне на здравните права може да оставят хора без лечение по каса

От НАП препоръчват хората да следят здравния си статус

18:19 | 25.03.16 г. 2
Нови правила за определяне на здравните права може да оставят хора без лечение по каса

Нови правила за определяне на здравните права могат да оставят много хора без възможност за безплатно лечение от 1 април. Това става след промени в Закона за здравното осигуряване, които бяха приети през миналата година, припомня БНТ.

Промените ще засегнат хората, които са с прекратен трудов договор, но без работодателят да е уведомил приходната агенция за това. Здравните осигуровки на работника обаче са спрени.

„Те към момента се водеха със здравни права само на основание сключен трудов договор. Сега задължително трябва да има декларация Образец 1, която показва отработените дни, колко процента е осигуряването, на какво се осигурява, за да има здравни права“, обясни пред БНТ Ася Попхристова, директор Дирекция „Обслужване” в НАП – Пловдив.

Застрашени от отнемане на здравни права са и тези, чиито приходи са по граждански договор или от хонорари и се осигуряват под 420 лв. В тази група попадат много от хората със свободни професии. „Ако той има един договор на 400 лв., този месец няма да излезе здравно осигурен“, поясни Попхристова.

Голяма част от хората признават, че все още не са се запознали с тези промени.

От агенцията по приходите препоръчват на хората да следят здравния си статус и напомнят, че с неплатени осигуровки за 4 месеца се губят здравните права. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
Когато на народа му дийде акъла в главата следва незабавно избесване на всичката политическа пасмина. Това са ***, които не дават и стотинка за добруването на народа си. Престъпна банда грабители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Това е хубаво - да се изчистят несъвършенствата в системата на осигуряване .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още