IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ив. Иванов: ВиК операторите ще понесат и по-ниска норма на възвръщамеост*

Дружествата ще трябва да оптимизират дейностите си, препоръча председателят на КЕВР

12:19 | 29.03.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Freeimages</em></p>

Снимка: Freeimages

ВиК операторите могат да понесат по-ниска норма на възвръщаемост, заяви пред медиите председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов след проведено обществено обсъждане.

Регулаторът разгледа няколко наредби, една от които е за нормата на възвръщаемост на ВиК сектора за периода, който започва от 1 януари 2017 година.

В проект на наредба Комисията предлага намаляване на нормата на възвръщаемост на „Софийска вода“ от сегашните 17% на 9,94%. За да се промени този показател обаче, е необходимо да се постигне съгласие между Столичната община и „Софийска вода“ за изменение на договора за концесия.

За останалите големи оператори предложената от регулатора норма е 7,99%, за средните – 7,59%, за малките – 7,58%, а за микро ВиК дружествата – 7,56%.

„Нормата на възвръщаемост е определена на базата на обективни показатели и е съпоставима с нормата в сектор „Енергетика“.  Дружествата са в състояние да работят при по-ниска норма, ако оптимизират дейностите си“, каза Иванов. Той подчерта, че нормата на възвращаемост не е печалба, която „се записва на отделен ред“.

Нито едно дружество към момента не е пратило писмено становище по готвените наредби. По време на общественото обсъждане Иванов съобщи, че от утре започва да тече 14-дневният срок, който приключва на 12 април, за пращане на писмени становища от ВиК дружествата. КЕВР ще разгледа предложенията и ще ги отрази в пакета документи, който ще бъде приет с окончателно решение на закрито заседание на 18 април. 

На въпрос дали КЕВР ще утвърди поискано от „Софийска вода“ увеличение на цената с 21% Иванов каза: „За мен не е важно кой какво готви, Комисията затова е регулатор, за да оценява обективно както заявленията на операторите, така и заявленията на българските граждани“.

Към момента не сме разгледали нито едно заявление за изменение на цените, допълни още той.

„Това, че някой е заявил 20% увеличение, не означава, че Комисията ще го приеме“, заяви Валентин Петков, член на КЕВР.

По думите му повишение на цените засега искат по-малко от 10 дружества, които са придобили активи, изградени с евросредства по оперативна програма „Околна среда“ 2007 – 2013 (например пречиствателни станции) и сега имат завишени разходи за поддържането им.

Той коментира още, че в Кърджали и Момчилград цената на водата ще се увеличи, тъй като са въведени в експлоатация пречиствателни станции.

Тези нови активи налагат гражданите да плащат освен за доставка и за отвеждане, вече и за пречистване на водата. В комплексната цена ще присъстват не две услуги, а три – разходите за пречистване при всички случаи ще бъдат включени в сметките на потребителите, каза Петков.

Водата в Кърджали и Момчилград ще се оскъпи заради пречистването от 1 април с 0,36 лв./м3 (без ДДС) за битовите потребители. За промишлените потребители цената на водата ще се увеличи от 0,36 лв./м3 до 0,90 лв./м3 (без ДДС) в зависимост от степента на замърсяване, информира местното водно дружество. 

*Новината е допълнена в 14.05 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още