IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НПО се обяви против поскъпването на водата в София

В бизнес плана на концесионера е заложено увеличение на цената с 21,2%

18:02 | 22.02.16 г.
НПО се обяви против поскъпването на водата в София

Неправителствената организация "Национален комитет за подобряване водоснабдяването на България" е против исканото от "Софийска вода" увеличение на цената на водата.

Това заяви Ганчо Хитров, председател на организацията, предаде БТА.

Според анализ на комитета за 1 стотинка корекция в цената на водата "Софийска вода" получава допълнителна печалба от 860 хил. до 1 млн. лв. 

Според комитета за повече от 350 хил. столичани цената на водата в момента е далеч над социалната поносимост.

Членовете му са на мнение, че водата е по-добре да се озонира, а не да се хлорира, тъй като озонът по-мощен дезинфектант в сравнение с хлора.

Според документ, публикуван от Комисията за енергийно и водно регулиране за бизнес плана на „Софийска вода“ АД за 2016 г., компанията иска цената на водата да се увеличи от 0,99 лв./куб. м без ДДС на 1,2 лв./куб. м без ДДС, което е ръст от 21,2%.

В Закона за регулиране на ВиК услугите се определя социална поносимост на цената на ВиК услугите - тя е налице, когато минималното месечно количество от 2,8 куб. м на лице не надхвърля 4 на сто от средния месечен доход на домакинствата. С изменение на закона прагът на социална поносимост е намален от 4 на 2,5 на сто. Тъй като настоящият регулаторен период е удължен до края на 2016 г., и ВиК операторите допълват текущите бизнес планове, то намаленият праг ще се прилага след 1 януари 2017 г., отбелязват експертите на регулатора.

Според тях за София при праг 4 на сто цените на ВиК услугите, които ще се прилагат през 2016 г. от дружеството, са под прага на социална поносимост.

Комисията връща внесения за одобряване допълнен бизнес план за преработка, като решението й подлежи на обжалване пред съда.

КЕВР препоръчва на концесионера да преработи инвестиционната програма и да представи пълна информация за извършените аварийни ремонти по мрежата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още