IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангел Найденов: Ограда на границата с Гърция ще струва над 500 млн. лева

Всичко трябва да се прави след оценка на риска, заяви бившият военен министър

11:06 | 30.03.16 г. 6
<p>
	Оградата, изградена от България на границата с Турция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Оградата, изградена от България на границата с Турция. Снимка: Ройтерс

Оградата с Турция струва 1 млн. лв. на линеен километър. С Гърция имаме 480 км граница. С допълнителните разходи средствата за изграждане на това съоръжение ще надминат 500 млн. лева. Една десета от тази сума са добавките на пенсионерите за Великден. Това каза пред bTV депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов.

Той обясни, че границата ни с Гърция минава по много по-сложен терен от тази с Турция и разходите ще бъдат огромни.

По думите му всичко трябва да се прави след оценка на риска. Към момента 15 хил. бежанци са в Идомени, има и в лагери, където се охраняват. Според него оградата не е единственото средство за спиране на трафика. 

Ангел Найденов призова да се пристъпва към реализацията на подобни проекти след прецизен анализ, като се оценят рисковете от пренасочване на бежанците през територията на България, както и ситуацията в Турция.

„Давам си сметка, че това е едно намерение на правителството, което среща много високо одобрение. Това мислене се определя от страховете в момента, но не гледа в дългосрочен план”, подчерта Найденов.

По думите му Българската армия днес има две нови задачи - да подпомага полицията в охраната на границата и евентуално да участва в антитерористични операции. Военните формирования са достатъчно подготвени, за да изпълнят своите отговорности, заяви Найденов.

На въпрос необходим ли е Закон срещу тероризма (както предлагат управляващите), той каза, че наличието на един закон в повече няма да реши проблема с това явление.

По думите му мнозинството хора са склонни да приемат ограничаване на правата си за сметка на сигурността. Няма какво друго да включва антитерористичното законодателство, освен ограничения и забрани, затова са нашите резерви към подобни намерения, смята депутатът.

В момента БСП се намира в "долна мъртва точка" и е необходима смяна на ръководството, заяви той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
albobo76
преди 8 години
Абе тая ограда да не е от златна тел бе другарю Найденов?Ако правителството иска, може тези които пресичат незаконно границата ни да ги кара да строят оградата - така ще излезе по-малко от 175 000 000 лв, които колегата изчисли. Но правителството иска да си минават нелегалните и да печелят от тях трафикантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
concrete2
преди 8 години
Всички можем да смятаме 4 метра височина / 0,4 метра ширина = 1,6 куб.м. бетон Граница - 500 км. , със сигурност е по- малка цена на метър - 350 лв , бетонова четириметрова ограда е напълно нормално като цена 350 лв * 500 000 метра = 175 000 000 лвЗа какво говорим - телена ограда за половин милярд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Струва толкова, щото се краде. Ако се направи истински търг цените ще са други.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Как оцени разходите за бежанците на 1000 лв. месечно за овек?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
bigi
преди 8 години
500 милиона? Че то може следващия път да не се прави от злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
А Найденов защо не кажа, колко ни струват бежанците годишно. Аз ще му помогна за тази цел 30 хил. души * 1000 лв на месец * 12 месеца прави 360 милиона лева на година. Дори и цената на оградата да е 500 млн. то тя би се изплатила ако спре дори 50-на хиляди души да навлязат в страната да търсят "убежище". А в Гърция аз очаквам да се съберат поне 1 млн. фалшиви бежанци това лято.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още