IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решение за ограда по границата с Гърция - само след анализ

Трябва да се оцени операцията за пресичане на нелегалния трафик от Турция към Гърция в Егейско море и вероятността имигранти да се пренасочат към България

20:43 | 25.03.16 г. 1
<p>
	Цялостната ограда по границата на България с Турция все още не е готова.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Цялостната ограда по границата на България с Турция все още не е готова. Снимка: архив, Ройтерс

Решението дали трябва да има ограда по границата между България и Гърция трябва да се вземе на базата на много внимателен анализ. Зад тази теза застанаха бившият министър на отбраната Ангел Найденов и зам.-председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание Валентин Радев в сутрешния блок на телевизия Bulgaria ON AIR.

"В момента си говорим само за границата между България и Турция. Гърция е част от Европейския съюз (ЕС) и Шенген, така че не виждаме причина да се поставя там граница. Въпреки това знаем каква е опасността - 12-13 хил. души се събраха оттатък границата, в непосредствена близост с нашата граница, но си вярваме, че ще успеем да се справим заедно със съседите", посочи Радев.

"Решението "за" и "против" трябва да се вземе на базата на един много внимателен анализ. Първо, на базата на присъствието от гледна точка на бежанците на територията на Гърция. Второ, от гледна точка на рисковете да се пренасочат бежанците към територията на България, и трето - трябва да се оцени резултатът от операцията за пресичане на нелегалния трафик от Турция към Гърция в Егейско море", коментира Найденов.

Според бившия министър на отбраната на фона на всичко, което се случва, ако има такова предложение от управляващите – за изграждане на нова ограда и по българо-гръцката граница, то ще бъде одобрено от огромната част от българските граждани. "Такава е ситуацията. В такъв момент всяко едно предложение, което засилва усещането за сигурност и охрана на държавната граница, ще бъде посрещнато добре", смята той.



Опасността съществува такава, каквато е и досега - това е станало ясно и след последното заседание на Комисията по отбрана в Народното събрание, съобщи Валентин Радев. Той подчерта, че пряка опасност за България няма, но не трябва да се забравя и за огромните струпвания на бежанци в Турция и Македония.

"Службите работят. Засега сме оазис и не сме атрактивна дестинация за мигрантите. Гърция и България са част от Европа, а Европа трябва заедно да се справя с проблема", коментира той.

Със сигурност има случаи на нелегален трафик, допълни Ангел Найденов. Той не скри, че това не може да стане без съдействието на определени служители - дали на Гранична полиция, или на по-високи нива.

"След като хора, които не са регистрирани, могат да се явят в големите центрове - в София, във Варна, очевидно става с нелегално преминаване на границата. Въпреки физическата охрана, въпреки възпрепятстващото съоръжение. Разбира се, че не трябва да остане без последици и трябва да се разследва", каза той.

Парите, които министърът на отбраната Николай Ненчев е поискал за участието на българската армия в операции за антитероризъм, са 2,5 млн. лева, заявиха те, като уточниха, че 1,5 млн. лева са за допълнителното екипиране и оборудване на части от специалните сили. "Това има пряко отношение и по миграционния поток, и пресичането на нелегалния трафик, и съответно възможността за участие на военни формирования в антитерористични операции", обобщиха те.

Целия разговор с Ангел Найденов и Валентин Радев вижте във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 36 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
"Решение за ограда по границата с Гърция - само след анализ..."Какъв анализ бе...на гърците им е през оная работа вече ...те ли ше спират *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още