IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подемът на пазара на имоти стимулира и производството на мебели

Браншът има сериозен проблем заради липсата на кадри на всички нива

12:03 | 15.04.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Съживяването на пазара на недвижими имоти през втората половина на 2015 година оказа положително влияние върху мебелния сектор в България. Очаква се осезаем ефект да бъде почувстван от тази пролет. Ръстът в мебелната индустрия вероятно ще е 2 - 3 на сто, коментира пред БТА председателят на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост  Галин Господинов. В камарата членуват 330 компании.

През 2015 г. оборотите на фирмите, заети с производството на мебели, са били около 900 млн. лева, а на производителите на дървен материал - 450 млн. лева, като от бранша отчитат ръст в оборотите между 2 и 2,5 на сто спрямо 2014 г.

Ако на пазара на труда се появи квалифициран работник, мебелните фирми ще го наемат веднага, дори да не търсят в момента човек, посочи експертът. 

Всеки квалифициран работник може да бъде нает, защото е по-добре да назначиш него и да освободиш някой, който е с недобра квалификация, коментира експертът. Той отбеляза, че хората с изградени професионални умения да правят мебели не могат да останат без работа повече от два - три дни в България. Квалифициран работник, който може да започне веднага да работи, би получавал около 700 - 750 лева чиста стартова заплата от всяка една компания, поясни експертът.

В мебелния сектор са заети около 40 хил. души, като броят им се запазва въпреки растящите обороти, което е показател за ръста на производителността. 

Браншът има сериозен проблем заради липсата на кадри на всички нива. Сред причините за това са вътрешната и външната миграция, застаряването на населението. Работните места се запълват, но от хора без квалификация, които се нуждаят от специфично обучение, разказа Господинов.

Малко са останалите техникуми по дървообработване, като през последните две години са затворени около три - четири, включително в София и Добрич. Така наречените елитни гимназии би трябвало да приемат деца с отличен или много добър успех, а останалите могат да отидат в техникумите, смята Господинов.

Сега обаче системата предвижда парите да следват ученика и елитните гимназии прибират всички желаещи, дори и тези с по-нисък успех. От Камарата искат да бъдат ограничени паралелките в езиковите гимназии според реалните нужди на страната.

Сивият сектор от гаражни " мебелисти " в страната достига до 40-45 на сто от реалното производство, посочи председателят на Камарата. По тази причина браншовата организация в партньорство с Министерството на икономика работи по създаването на регистър по подобие на този на Камарата на строителите в България.

Секторът формира 3,1 на сто от обема на производството за цялата страна и 3,6 от добавената стойност в икономиката. При износа на мебели се отчита ръст от около 3,2 на сто през 2015 г. спрямо предходната година и той е бил в размер на 600 млн. евро.

Основно износът е в държавите от ЕС, като водещи са Германия, Италия, Франция, Великобритания, Чехия и Холандия. По данни на Камарата през последните две години почти няма повишаване на цените на българските мебели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
polax
преди 8 години
Джей, това ирония ли е?Къде точно по морето дават 1600лв на сервитьор?Аз виждам обяви, но заплатата в 600-800лв и не знам колко е реална, а работното време 10-12 часа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
Търсят сервитьорки по морето срещу 1600 лв и готвачи по 2500 лв., но никой не иска да работи и сега ще внасят (както всяка година от 2006 насам), украинци, македонци, бесарабски българи и тайландци за персона... Ааа и румънци щели. Румънците вече няма да идват на почивка, а щели да сервират понеже българите ги мързи и не искат да работят ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 2
data
преди 8 години
Извинявам се но в момента мебелистите нямат НИКАКВА работа . Статията е откровена лъжа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 0
Jay Gould
преди 8 години
:))) Занаят се учи с години, а повечето собственици на фирми вместо да си обучат хора очакват наготово и то за по 400 лв. без събота и неделя ''щото има поръчки'' които пишман собственикът не си е организирал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 3
ivanrog
преди 8 години
Хм, а в сайта на ЧСИ редовно изкарват поредната дървообработваща фирма, защо така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
edimi
преди 8 години
Ай стуига уе! Ти да видиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 12
skeptika
преди 8 години
покрай Поскъпването на Имотите доста бизнеси ще Рестартират процеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
skeptika
преди 8 години
покрай Поскъпването на Имотите доста бизнеси ще Рестартират процеса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още