IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Станишев: Не може бедните да плащат данъци, а богатите да са в „данъчен рай“

Лидерът на ПЕС зове за подписване на обвързващи споразумения за автоматичен обмен на данъчна информация в ЕС и с трети страни

14:26 | 23.04.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Станишев: Не може бедните да плащат данъци, а богатите да са в „данъчен рай“

Несправедливо е бедните да плащат данъци, а богатите да са в „данъчен рай“. Това каза президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев по повод разкритията от т.нар. „документи от Панама“ (Panama Papers).

По негова инициатива участниците в Президиума на ПЕС в петък приеха декларация относно борбата с избягването на данъци във връзка с „документите от Панама”, съобщават от партията.

„Всички сме единни - възмутени сме от мащаба на избягването и укриването на данъци, което „документите от Панама“ разкриха. Във време, когато европейските граждани понасят трудностите на икономическата криза и гледат с подозрение към елитите, този скандал само подсили усещането, че системата е сбъркана. Избягването на данъци е неморално, но трябва да стане и незаконно“, коментира Станишев.

„Срамно е, че обикновените граждани са натоварени с тежко данъчно бреме в името на бюджетната стабилност, а богатите отклоняват своето състояние към един или друг данъчен рай“, изрази разочарованието си той.

По думите му европейските социалисти отдавна настояват за мерки на европейско ниво срещу избягването на данъци, данъчните измами и всеки данъчен рай.

„Настояваме за обвързващи споразумения за автоматичен обмен на данъчна информация в Европейския съюз (ЕС) и с трети страни. Искаме по-ясна методика на изчисляване, която да не позволява укриване на печалби, както и по-строги наказания за банки и адвокатски кантори, които съдействат за извършването на данъчни измами”, поиска Станишев.

В по-широкия контекст на данъчната справедливост и прозрачност той припомни още, че от много години европейските социалисти настояват за въвеждането на данък върху финансовите трансакции в ЕС.

Според ПЕС местата от типа „данъчен рай” са сериозна заплаха за публичните финанси на страните членки и че борбата с избягването на данъци трябва да бъде изведена като приоритет за ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 4
lozkhris
преди 8 години
Може и така да ти се струва... Маркс е евреин / Енгелс също / , така че по-добре да се каже "юдаизъм"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 2
honaniga
преди 8 години
A дали не е срамно да храним такива хрантулковци като СтанишевЕдва ли му минава през главата как е злоупотребявал с вярата на хилядите пенсионери които са пъплели към БузлуджаЧовек който не е произвел един лев и е по комсомолски типичен пример за кариерист тръгнал да дава акъл
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 2
lozkhris
преди 8 години
Може, педик червен !! Ти кажи откъде събра 25 милиона за къща в Швейцария...Жена ти ли, ти ли си продавахте ***@?...Или и двамата?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
А как ти се "струва" все едни да стават от богати по богати ?! Май ше требе да се намеси Калашников !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Понеже няма ефективен начин богатите да се извадят от данъчния рай, а тя истината е друга - тези изнесените пари са крадени пари чиито собственици няма как да докажат че са ги спечелили без да извършват престъпление. Много по разумно и осъществимо е да бъдат поставени бедните в условия на данъчен рай на територията на ЕС, това може да стане а държавните разходи да се покриват с новосъздадени пари от цб и тя а ги разпределя между държавите на глава от населението - по равно.Така ЕС може да се хомогенизира.Те разбира се няма да го направят, но Графена ще го направи вместо тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Ivan.r
преди 8 години
Марксизъм ли ври в коментарите или на мен така ми се струва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
"Несправедливо е бедните да плащат данъци, а богатите да са в данъчен рай. Ами ако според Маркс " Количествените натрупвания водят до качествени изменения ", явно трябва да дойде ново пречистване на затлачената кръв от тип " Октомврийска революция "...като този път Ленин май няма да познае че най окаяните пролетарии ще поведат хорото !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Когато във бюджета на държавата няма пари за животоспасяващи лекарства и операции и т.н. държ.дейности които застрашават пряко или косвено човешкият живот означава ,че офшорките са косвени убийци - криминално престъпление - същото се отнася и за лихварството тоест когато България дава 1 милиард лева за лихви по държ.дълг а няма пари за здравеопазване и т.н. дейности означава ,че и лихварите са косвени убийци както и сенчестата икономика ,и корупцията ,и кражбите през разходите на бюджета.Конституцията чл.19 т. 2 - ''Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя'' - офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика тоест противоконституционни и косвени убийци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още