IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Абаджиев: Възможно е изплащане на пожизнени пенсии с унаследяване

Важно е осигурените сами да изберат начина на получаване на бъдещата си пенсия, без да бъдат ощетявани, твърдят от асоциацията на частните пенсионни фондове

13:41 | 02.06.16 г. 2
Н. Абаджиев: Възможно е изплащане на пожизнени пенсии с унаследяване

Има варианти за изплащане на пожизнени пенсии с унаследяване. Става въпрос единствено за техника и уреждане. Това заяви председателят на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, който представи гледната точка на частните пенсионни фондове в дебата за пенсионната реформа.

И сега доброволните пенсионни фондове изплащат пожизнени пенсии, посочи той. Въпрос е да се разпише по най-професионален начин, без да се засягат интересите на хората, посочи Абаджиев.

Въпросът и сега е уреден в закона чрез резервите на фондовете. Техниката е позната, има опит, допълни той. И подчерта, че е важно хората сами да изберат начина на получаване на бъдещата си пенсия, но да не бъдат ощетявани. 

От асоциацията на пенсионните фондове разчитат, че преминавайки на казуса с изплащането към Тристранния съвет, ще се стигне до сериозен дебат, защото разписването на тази фаза се отлага от много години. Вече е дошло времето проблемът да се реши, каза Абаджиев и допълни, че в крайна сметка последното решение е на Народното събрание.

Абаджиев повтори тезата си, че реформите в пенсионното законодателство трябва да се решат след прегледа на активите на УПФ в предстоящите стрес тестове, контрастирайки на позицията на синдикатите и бизнеса.

По думите на експерта отправените девет предложения за изплащане на втора пенсия целят справедливото решение за получаване на парите от собствени партиди, уреждане на въпроса с унаследяването, даване право на избор на осигурените лица за пенсията, която искат да получават, преди подписването на договора за пенсионно осигуряване, както и уреждане на въпроса с пожизнените пенсии.

За първото тримесечие на годината универсалните пенсионни фондове (УПФ) са изплатили пожизнени пенсии и средства на наследниците на осигурени лица в размер на 14 млн. лв. За периода 2002-2015 година изплатените средства на наследници са 718 млн. лв., посочи той.

Още от разговора може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
penman
преди 7 години
Тоя някога учил ли е математика, та говори подобни глупости или те са резултат на старческа умствена регресия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
aldy
преди 7 години
Възможно, ама ДРУГ ПЪТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още