IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България настоява за "навременни и адекватни решения" след Brexit

Депутатите изпратиха емоционално британския комисар Джанатан Хил в началото на извънредната сесия на Европарламента

12:31 | 28.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
България настоява за "навременни и адекватни решения" след Brexit

За „навременни и адекватни решения“ след излизането на Великобритания от ЕС ще настоява българският премиер Бойко Борисов пред своите колеги по време на започващия по-късно днес Европейски съвет.

Това е записано в българската позиция за срещата, подкрепена на заседанието на кабинета, пишат от правителствената пресслужба. В рамките на дискусията Борисов ще призове да не бъде допускан период на несигурност, който може да има сериозни политически и икономически последствия.

По време на срещата на европейските лидери ще бъдат дискутиран още и миграционният натиск и прилагането на Споразумението за реадмисия между ЕС и Турция.

„България ще посочи, че разчита Турция да приеме поетите със Съвместното изявление ЕС – Турция ангажименти и по-специално – пълното, ефективно и навременно приложение на Споразумението и недопускане пренасочване на миграционните потоци“, одобриха още министрите.

Борисов ще подкрепи още и предложението на ЕК за нова рамка за партньорство с трети страни за по-добро управление на миграцията.

Междувременно в Брюксел започна извънредното заседание на Европейския парламент, на което участват и комисарите. Председателят на институцията Мартин Шулц изтъкна в своята реч по откриването на сесията, че решението на британските граждани засяга всички европейци и затова темата трябва да бъде дебатирана на ниво ЕП.

За последен път в залата като комисар присъства и британецът Джанатан Хил. Той подаде оставка от поста си през уикенда и неговото портфолио – финансовите пазари, беше разпределено на комисаря, отговарящ за въпросите на еврото - Валдис Домбровскис.

Джонатан Хил беше изпратен емоционално от европейските депутати, които го аплодираха, станали на крака.

Депутатите ще обсъдят бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания и активирането на чл. 50 от Договора от Лисабон. Сесията започва с дебати по резолюция по казуса. В проекта, публикуван на сайта на ЕП, е записано, че общността е пред критичен момент. Депутатите призовават Великобритания да съобщи официално за намерението си да напусне общността и да започнат преговори, с което да бъде намалена несигурността.

По отношение на бъдещето на ЕС без Обединеното кралство, депутатите вече ясно намекват за идеята за развитие на общността на две скорости – със силно ядро и периферия на по-слабо интегрирани членове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 7
STRAHO
преди 7 години
"навременни и адекватни решения" - Каквото и да означава тази празна фраза! И те да "кажат " нещо! ха ха ха ..Ами дай адекватни предложения де! ЕС това сме И НИЕ! Излиза че България чака заповеди щот не знае къде се намира! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 6
STRAHO
преди 7 години
"навременни и адекватни решения" - Каквото и да означава тази празна фраза! И те да "кажат " нещо! ха ха ха ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
nobel
преди 7 години
Че то кога решенията на ЕС са били ненавременни и неадекватни? Освен през по-голямата част от времето. "Решенията" за Гърция са прекрасен пример за това. Дали оттогава са се научили? Май Херодот беше казал, че единствената поука от историята е, че историята не ни учи на нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
fortiss
преди 7 години
какво означава настоява??? това, че Бойко казал - настоява - къде настоява той, пред кого???България щяла да разчита нещо Турция да свърши - ами ако не го свърши???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още