IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ведомствените болници също ще купуват лекарства централизирано, реши кабинетът

Включването на тези лечебни заведения като възложители по централизираното договаряне ще доведе до пестене на ресурс и пресичане на злоупотреби

13:52 | 13.07.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Разширява се кръгът на централизираното възлагане на обществени поръчки в здравеопазването. Правителството одобри промени в постановлението си, с което беше създаден Централен орган за покупки в сектор „Здравеопазване”, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Централният орган за покупки в сектора вече ще провежда процедури за сключване на рамкови споразумения и договори за възлагане на обществени поръчки и за ведомствените болници – към Министерския съвет и към министерствата на отбраната, на вътрешните работи, на правосъдието, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, както и за центровете за спешна медицинска помощ и държавните психиатрични болници. 

Включването на тези лечебни заведения като възложители по централизираното договаряне ще доведе до икономии на време, на административен и финансов ресурс, както и до намаляване на цените на закупуваните за тях лекарства, посочва се в мотивите на министрите. 

Досега те бяха изключени от електронната система за търгове за медикаменти.

Миналата година здравният министър Петър Москов предприе стъпката за електронна система за доставка на лекарства в болниците, за да се пресекат злоупотреби с цените и спечелилите фирми и да се постигнат по-големи икономии. Очаква се след стартирането на електронните търгове разходите на болниците за медикаменти да се понижат с 20 процента.

Тогава Москов мотивира решението с данни, според които 90 на сто от лекарствата в болниците се доставят от четири големи фирми при наличие на 200 регистрирани фирми, които могат да осъществяват търговия с медикаменти.

Наред с това се очаква, че с централизираните търгове за лекарства се окрупняват поръчките на болници и така може да се търси отстъпка от цената за количество. При децентрализираните доставки се отчитаха случаи на злоупотреби, както и завишаване на цените за по-малки и отдалечени болници. Нерядко се стигаше и до липса на определени лекарства в не толкова атрактивните лечебни заведения.

С друго решение от днес правителството допълни списъка на университетските болници с още три лечебни заведения. Право за обучение на студенти и специализанти получават „МБАЛ - Бургас“ АД, „МБАЛ - Пловдив“ АД и „Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания” ЕАД, София. 

Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още