IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри още 4 лечебни заведения за университетски болници

Пловдивските МБАЛ "Пълмед" и МБАЛ "Еврохоспитал", бургаската „Дева Мария” и МБАЛ „Русе” получават акредитация за обучение на студенти и специализанти

13:06 | 13.04.16 г.
Кабинетът одобри още 4 лечебни заведения за университетски болници

Правителството допълни списъка на университетските болници с още четири лечебни заведения. Това са МБАЛ „Дева Мария“ ЕООД, гр. Бургас, МБАЛ "Русе“ АД, гр. Русе, МБАЛ „Пълмед“ ООД, гр. Пловдив и МБАЛ "Еврохоспитал Пловдив“ ООД, гр. Пловдив, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Това става по предложение на Министерството на здравеопазването (МЗ), направено въз основа на мотивирано искане от ректори на висши училища. Лечебните заведения са получили "много добра" или "отлична" акредитационна оценка за дейностите по клинично обучение на студенти и докторанти и следдипломно обучение на лекари. Съгласно Закона за лечебните заведения Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването определя кои от лечебните заведения или техни клиники или отделения са получили такава висока акредитационна оценка.

До момента двадесет и шест лечебни заведения имаха статут на университетски болници.

Съгласно Закона за лечебните заведения университетски болници са многопрофилни или специализирани болници, в които, след акредитация, се осъществяват дейности по клинично обучение на студенти и докторанти по медицина, дентална медицина, фармация и здравни грижи, както и следдипломно обучение.

С друго решение от днес Министерският съвет одобри промени в състава на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“. С решението като представител на Министерство на здравеопазването е определена проф. д-р Златица Петрова, а за представител на Българското национално радио – Гергана Хрисчева. Проф. д-р Златица Петрова е директор на Изпълнителната агенция „Медицински одит“, като целта на смяната е да се засили участието на държавата, за да се гарантира целесъобразността и ефективността при разходване на публичен финансов ресурс за лечение на децата. Промяната на представителя на БНР е инициирана от генералния директор на БНР.

Общественият съвет е консултативен орган към Фонда, чиито състав се определя от Министерския съвет. Дейността му е свързана с разглеждане на заявления за финансиране лечението на деца, анализиране на дейността и резултатите от провежданите диагностични и лечебни процедури, организиране на мероприятия за набиране на финансови средства за дейността на фонда, популяризира дарителската инициатива и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още