IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още четири лечебни заведения ще станат университетски болници

Това са пловдивските МБАЛ "Пълмед" и МБАЛ "Еврохоспитал", както и бургаската „Дева Мария” и МБАЛ „Русе”

17:54 | 25.03.16 г.
Още четири лечебни заведения ще станат университетски болници

Министерството на здравеопазването (МЗ) предлага четири лечебни заведения да станат университетски болници. Става дума за пловдивските МБАЛ "Пълмед" и МБАЛ "Еврохоспитал", за бургаската „Дева Мария” и МБАЛ „Русе”.

Предложението на министъра на здравеопазването се прави въз основа на мотивирано искане от ректори на висши училища. Промените са публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването за публично обсъждане.

В Министерството на здравеопазването са постъпили мотивирани искания от проф. Красимир Иванов, ректор на Медицински университет – Варна, чл. кор. проф. Христо Белоев, ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев“, и чл.-кор. проф. Стефан Костянев, ректор на Медицински университет – Пловдив, за определяне на лечебните заведения „Многопрофилна болница за активно лечение Дева Мария“ ЕООД, гр. Бургас, „Многопрофилна болница за активно лечение - Русе“ АД, гр. Русе, „Многопрофилна болница за активно лечение „Пълмед““ ООД, гр. Пловдив и „Многопрофилна болница за активно лечение – Еврохоспитал Пловдив“ ООД, гр. Пловдив, за университетски болници. 

Съгласно Закона за лечебните заведения Министерският съвет по предложение на министъра на здравеопазването определя кои от лечебните заведения или техни клиники или отделения, получили "много добра" или "отлична" акредитационна оценка за дейностите по клинично обучение на студенти и докторанти и следдипломно обучение на лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти и специалисти по здравни грижи, придобиват правата на университетски болници/клиники или отделения за срока на акредитационната оценка. 

Двете пловдивски клиники са определени с акредитационни оценки "отличен" и "много добър" за срок от 4 и 5 години за практическо обучение на студенти. МБАЛ „Русе” има акредитационна оценка „отлична“ за срок от 5 години за практическо обучение на студенти по професионално направление „Медицина“ и на студенти от професионално направление „Здравни грижи“ по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“. На лечебното заведение в Бургас също е присъдена акредитационна оценка „много добра“ за срок от 4 години за практическо обучение на студенти от професионално направление „Здравни грижи“ по специалностите „Медицинска сестра“ и „Акушерка“.

Предлаганите за университетски болници лечебни заведения отговарят на посочените законови изисквания. Измененията няма да доведат до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет, посочва се в доклада на министъра.

Към момента двадесет и шест лечебни заведения, на които е определена акредитационна оценка за възможностите им за обучение на студенти и специализанти, са определени за университетски болници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още