IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на работещите без трудов договор остава висок

Санкцията, която се налага за това нарушение, е минимум 1500 лв. до 15 хил. лв.

13:55 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Нарушенията, свързани с несключен трудов договор между работодател и работник, не са намалели през тази година. Главната инспекция по труда (ГИТ) е установила 1114 случаи на работа без сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор за първото полугодие, или почти колкото са за същия период през 2015 г., когато са били 1159. Това съобщават от пресцентъра на инспекцията.

Санкцията, която се налага за това нарушение, е минимум 1500 лв. до 15 000 лв. Има тенденция договори да се регистрират в деня на обявяване на инспекционна кампания, отбелязват от ГИТ. 

Контролните органи на ИА "Главна инспекция по труда" са извършили 25 149 проверки в 22 334 предприятия през първото полугодие на 2016 г. Работещите в проверените предприятия са 947 914 души. Установените при проверките нарушения са над 115 хиляди. От тях над 64 хиляди да по трудовите правоотношения, а около 50 хил. са свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд. 

Нарушенията, свързани с трудовите правоотношения, се отнасят до неспазване на разпоредбите по възникването им - липса на сключен и регистриран в НАП писмен трудов договор, както и липса на някои задължителни клаузи в него, нарушения по заплащането на труда, по работното време и почивките; по предоставянето на документи, свързани с трудовото правоотношение.

От ГИТ напомнят, че е важно работниците и служителите внимателно да следят дали в трудовите им договори фигурират задължителните текстове, свързани с договарянето на условията на труд. Задължително трябва да е отбелязано мястото на работа, наименованието на длъжността и характера на работата, датата на сключване, времетраенето, размерът на основния и удължения платен годишен отпуск, основното и допълнителното трудово възнаграждение, продължителността на работния ден и работната седмица. Ако тези условия не бъдат договорени писмено, много трудно правата на работещите могат да бъдат защитени от контролните органи на ИА ГИТ или от съда, предупреждават от Инспекцията.

По отношение на заплащането на труда инспекторите по труда могат да задължават работодателите да изплащат забавени възнаграждения само в размера, договорен в трудовия договор, но не и сумите, за които има устна договорка и се заплащат под масата. Нарушенията, свързани с липсата на някои от задължителните клаузи в договорите, са 5001 броя при 9485 нарушения, свързани с възникването на трудовите правоотношения общо.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още