IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 млн. лв. забавени заплати са изплатени от началото на годината

Бизнесът получава над 500 млн. лева за подготовка и увеличение на персонала по ОП "Развитие на човешките ресурси" до края на 2016 г.

16:27 | 04.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

От началото на годината досега след намесата на Главната инспекция по труда (ГИТ) са изплатени 8 млн. лева забавени трудови възнаграждения. Това съобщи днес в Бургас министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва в проверки на инспекторите по труда в града.

Русинова посочи, че за същия период от време са извършени 300 проверки в страната за спазване на трудовото законодателство. „Най-честото нарушение е забавянето на заплатите, като от началото на годината с актове на ГИТ са установени 11 млн. лева закъснели плащания към служителите“, посочи министърът, цитирана от пресцентъра на министерството на труда и социалната политика. 

За 2015 година забавените трудови възнаграждения са 47 млн. лева, като след намесата на ГИТ за изплатени 26-27 млн. лева.

От днес седем екипа на ГИТ в Бургас стартират проверки, които ще продължат по време на летния сезон, съобщи още Русинова. Резултатите от работата на инспекторите ще се публикуват всяка седмица, а засилените проверки ще продължат през целия активен сезон. Данните към момента показват, че най-често срещаното нарушение на заведенията в курортите е нарушаването на работното време.

Русинова добави, че осведомеността на работещите е ключов момент за спазването на трудовите им права. „Около 30% от сигналите в инспекцията по труда постъпват от работници. Направили сме необходимото всеки трудещ се да има възможност да получи информация за правата си във всеки един момент“, уточни министърът.

Общо 506 млн. лв. ще бъдат насочени към бизнеса за подготовка и увеличение на персонала до края на 2016 г. Финансирането ще е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), каза още министърът на труда.

В момента по ОПРЧР се изпълняват 21 различни процедури, а 160 млн. лв. вече са разплатени към бенефициентите. Над 5 хиляди младежи в момента работят в реална работна среда по  програмата „Младежка заетост“. Практиката показва, че около 40% от тях остават да работят при същия работодател и след края на европейското финансиране, уточни тя.

През септември ще стартира обучение чрез ваучери. Схемата ще включва и субсидирана заетост за период между 6 и 9 месеца. Целта е бизнесът да може да обучи персонала си преди активния сезон и да превъзмогне липсата на квалифицирани кадри, обясни Русинова.

Предстои да бъде отворена и схема „В подкрепа на предприемачеството“ с бюджет 5 млн. лв. Целта й ще е да подготви безработни и заети, които желаят да развиват собствен бизнес. Те ще могат да получат консултантски услуги за подготовка на бизнес план и да се включат в обучения, за да придобият нужните за управлението и развитието на бизнеса знания и умения.

От януари ще започне и микрофинансиране на малките и средни предприятия по Фонда на фондовете. За тази цел Министерството на труда и социалната политика е предвидило 107 млн. лв. Тези пари ще стигнат до бизнеса през микрофинансиращи институции и лизингови компании, каза Русинова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още