IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дончев: Българското председателство на ЕС е шанс да вкараме важни теми в оборот

ГЕРБ участва винаги самостоятелно в избори, заяви вицепремиерът

10:38 | 04.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Българското председателство на Европейския съюз е шанс страната да вкара в оборот теми като въпроса за кохезионната политика (сближаването между регионите – бел. ред.). Това заяви пред bTV вицепремиерът с ресор еврофондове Томислав Дончев.

Като други теми, които трябва да бъдат поставени, той посочи сигурността и енергийната сигурност.
Той посочи, че е рано да се каже каква ще е финалната сметка за организацията, но според него въпроси като логистика и сграден фонд не са предизвикателство. 

По повод предстоящите президентски избори той коментира, че гласуването не е „репресивно задължително“.
Промените в Изборния кодекс не предполагат кой знае колко различен ред на изборите, заяви вицепремиерът, който отговаря за организацията на вота.

За предложението на депутата Велизар Енчев да няма избирателни секции в страните, в които има извънредно положение (Турция и Франция) Дончев заяви, че е рано да се мисли за това.

Той смята, че необходимите средства за провеждане на президентските избори няма да са повече от средствата за местния вот.

„Винаги в избори участваме самостоятелно, не делим отговорността с друг”, каза Дончев, запитан за евентуална оферта от  Реформаторския блок.

„Политическата история на ГЕРБ предполага самостоятелно участие във всякакъв тип избори. ГЕРБ има потенциал да излъчи кандидати. Професори, генерали, адмирали, можем да направим много предложения“, подчерта той.

Томислав Дончев отказа да отговори дали има вариант премиерът Бойко Борисов се кандидатира за президент, а самият той да оглави кабинета.

За висшето образование той коментира, че в България има 52 университета, но в някои качеството на обучение за някои специалности е много по-ниско, отколкото изисква пазарът на труда. „Огромен брой студенти участ право, икономически специалности, психология, но пазара има нужда от хора с различен профил. Имам отчаяна нужда от инженери, желаещите са малко”, посочи той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още