IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата да осигури потребностите на възрастните хора, призова експерт

Около 20% са хората у нас са в надпенсионна възраст

17:11 | 17.08.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Държавата трябва да осигури потребностите на високия процент възрастни хора. Това заяви пред БНР доц. Елица Димитрова от Института за изследване населението и човека към БАН по повод данните, че пенсионерите в страната са над 2,1 млн. души, а 35,4% от пенсиите са инвалидни.

Тя припомни, че България е една от страните в Европа с изключително интензивно застаряващо население. Налице е едно от най-високите равнища на смъртност както в европейски, така и в световен мащаб.

Около 20% са хората са в надпенсионна възраст – всеки пети човек е над 65 години.

Сред страните с най-застаряващо население са южните страни на Европа – Италия, Испания, Гърция и България, както и останалите страни от Източна Европа. 

Докато в Италия, Испания и Гърция застаряването се дължи на ниска раждаемост, но и на висока средна продължителност на живота, в България това не е така. Стареенето е свързано с високи равнища на смъртност, висок дял на възрастните и значително по-ниска продължителност на живота, в сравнение със Средиземноморските страни. Ако в Италия за жените тя е 84 години, то за България е 77.

Обяснението на различията между средиземноморските и постсоциалистическите страни е свързано с качеството на живот, заяви доц. Димитрова.

Непрекъснато се коментира демографската тема, но всичко е в ръцете на политиците, коментира тя. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още