IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Геополитическите съображения надделяха на срещата на Г-20

Видяхме конфронтация и все по-голямо изостряне на отношенията между Изтока и Запада, твърди Милен Керемедчиев

09:38 | 07.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Геополитическите съображения взеха връх над икономическите процеси, твърдят анализатори след приключилата среща на най-развитите икономика в света в Ханджоу.

„Видимата част от срещата на на Г-20 премина добре – говореше се за иновативна, засилена, приобщаваща икономика, поставиха се въпросите за бежанската криза, международния тероризъм и измененията в климата.  Геополитическите съображения обаче са на първо място пред икономиката“, каза пред Bloomberg TV Bulgariа проф. Нако Стефанов.

Настъпват промени в глобалната икономика и геополитика, заяви той. 

Според него не е случаен скандалът около пристигането на американския президент Барак Обама на срещата, след като не беше изпратена стълба за самолета и той трябваше да слезе през резервен изход. Отношението било демонстрирано нарочно от домакините, твърди експертът.

„Нещата тръгнаха в една по-негативна посока, отколкото позитивна, що се отнася до отношенията между САЩ и Китай. Може да се очаква, че финансовата война долар – юан ще се задълбочава, въпреки че доларът е доминиращ и силен. Китайската икономика работи въпреки дълговете, а въпросът с американския дълг се усложнява“, смята експертът.

Президентът на Русия Владимир Путин беше много активен на срещата в Ханджоу. Може да се предполага, че на срещата му с турския президент Ердоган е обсъждана темата за „Турски поток“, коментира проф. Стефанов.
В рамките на форума на Г-20 беше проведена и среща във формата БРИКС, което също е показателен момент, изтъкна той.

„Политиката доминираше доста повече от икономиката на срещата на Г-20. Видяхме конфронтация и все по-голямо изостряне на отношенията между Изтока и Запада от политическа гледна точка“, заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bloomberg TV Bulgaria. 

„Видяхме доста агресивна политика от страна на Китай, конфронтация със САЩ и Япония,  виждаме една доста сериозна и агресивна политика на Русия“, каза той.  

„Има противопоставяне на Турция на САЩ и ЕС. От западна гледна точка виждаме един разединен ЕС", каза той.
По темата за Brexit той допълни, че Великобритания тепърва ще изяснява въпросите за търговията с останалия свят.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още