IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст на туристите за "крилата" на летния сезон очаква Ангелкова

Очаква се 20% ръст на туристите извън активния летен период

11:26 | 10.09.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тази година се очаква реално ръст за "крилата" на летния сезон. Това каза в Пловдив министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя посочи, че за май вече има увеличение от 20 сто, а за септември очакванията са още по-големи. Това по думите й означава, че се работи в правилната посока, а именно - България да се превърне в целогодишна дестинация.

В момента 70 на сто от приходите в туризма се формират основно от летния туризъм, 20 процента - от зимния, а останалите 10 на сто се разпределят между другите видове туризъм, като се наблюдава тенденция за комбиниране. Основно там е културно-историческият туризъм, който помага за "крилата" на сезона, добави Ангелкова, цитирана от БТА.

По нации на българското Черноморие това лято се отчита много висок ръст (65-75 процента) на германските туристи, повечето от които са предпочели северните ни курорти. Руснаците предпочитат южното Черноморие, накъдето са се насочили и поляците. Увеличението на полските туристи е почти двойно. Има значително завишен ръст на румънски туристи и хубавото е, че те са започнали "да слизат" на юг, обясни министърът на туризма. Значителен ръст - около 40 на сто, се отчита и при туристите от Белгия и Холандия, отчете министърът на туризма. 

Междинните анализи показват, че всъщност всички пазари, върху които сме се фокусирали в работата си с големите туроператори - Германия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Великобритания, Русия, бележат изключителен ръст, коментира министър Николина Ангелкова. 

Последната статистика на Евростат по отношение на вътрешните пътувания показват, че България е в топ 10 от 28-те страни членки на ЕС със значителен ръст от 5,8 процента при среден за ЕС от 3 на сто.

Българите почиват в България, като основно тенденцията е за уикендите и от четвъртък до неделя. Когато има повече от 7 нощувки, изборът е индивидуален и в зависимост от възможностите всеки преценява къде да реализира своята ваканция, каза още министърът на туризма. 

Тази година се очертава да бъде най-успешната в сферата на туризма за последните 25 години, потвърди Ангелкова, като се позова  на даннните за юни и юли. За двата месеца ръстът на туристите, предпочели България, е 23,1 на сто в сравнение с предходната година, а по отношение на приходите за същия период увеличението е с около 14 процента (1 млрд. лева). 

За 7-те месеца на годината са отчетени приходи в рамките 13-14 на сто повече в сравнение с 2015 г., каза още Ангелкова. В сравнение с най-успешната до момента 2014 г. вече е отчетен ръст от 14 на сто, което по думите на министъра очертава 2016 г. като най-успешната и особено през лятото, когато прогнозите са надвишени почти двойно. 

Германия е лидер по ръст на туристите, избрали България, следвана от Русия с увеличение от около 30 на сто, а на годишна база се очаква около 20 процента. Според статистиката най-голям ръст се отчита при румънците, където прогнозните 5 на сто са завишени четири пъти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
simbad12
преди 7 години
колко е неадекватна тази тьотка само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още